Председателят на Административен съд – Русе Елга Цонева наградена от ВСС

Новините

25-01-2017, 14:30

Снимка:

Административен съд – Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

РИОСВ-Русе провери ТЕЦ-Изток по сигнал

Личен почетен знак – втора степен – сребърен- за безупречно и високо професионално изпълнение на служебните си задължения по всички показатели

Председателят на Административен съд – Русе Елга Цонева получи вчера на официална церемония във Висшия съдебен съвет „личен почетен знак – втора степен – сребърен“ за безупречно и високо професионално изпълнение на служебните си задължения по всички показатели и за постигане на бързина и качество на постановените актове.  

Отличието бе връчено от Съдийската колегия на ВСС, по предложение на председателя на Върховния административен съд Георги Колев, във връзка с изтичането на втория мандат на съдия Цонева като председател на Административния съд в Русе.  

„Изминалите години показаха и доказаха, че създаването на специализираните административни съдилища бе успешна стъпка в съдебната реформа. Изградихме добре работещи, предвидими и балансирани органи на съдебната власт, със свой значим принос към отличните резултати, които се отчитат за българското административно правораздаване в ежегодните Информационни табла на Европейския съюз в областта на правосъдието“, заяви съдия Цонева в благодарственото си слово. На вчерашната церемония отличия за своята дългогодишна работа са получили още 10 председатели на административни съдилища с изтичащ втори мандат.

 

БИОГРАФИЧНА СПРАВКА:

 

Два мандата, общо 10 години, съдът се ръководи от съдия Елга Цонева.

 

На 20.12.2006 г. е избрана от Висшия съдебен съвет за председател на Административен съд – Русе, а на 03.01.2007 г. официално встъпва в длъжност.

 

Пет години по-късно, на 26.01.2012 г., е преизбрана с пълно мнозинство от ВСС за втори мандат като ръководител на съда.

 

 

Професионален път, квалификации, обучения, специализации:

 

 1978 г. - 1979 г. – стажант съдия в Окръжен съд – Русе

 

 1980 г. - 1981 г. – младши адвокат в Адвокатска колегия – Русе

 

 1982 г. - 1993 г. – преподавател по „Патентно право“ в Русенски университет „Ангел Кънчев“

 

 1993 г. - 1995 г. – началник на отдел „Правно-организационна дейност и контрол“ в Областна администрация – Русе

 

 1995 г. - 1999 г. – адвокат в Адвокатска колегия – Русе

 

 1999 г. - 2007 г. – съдия в Окръжен съд – Русе (разглежда административни дела)

 

 От 2007 г. до 2017 г. – председател на Административен съд – Русе

 

 Притежава квалификация по патентно право

 

 От 2010 г. до 2014 г. в качеството си на представител на Висшия съдебен съвет е член на международен екип, работещ по проекта „Съдебни стандарти” на Европейската мрежа на съдебните съвети. 

 Участвала е в международни срещи, конференции, дискусии, семинари и обучения във Великобритания, САЩ, Италия, Австрия, Белгия, Холандия, Германия, Испания, Турция, Франция, Португалия и Полша, свързани с повишаване компетентността на съдиите и качеството на административното правосъдие.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов