Близо 100 000 туристи са посетили Община Русе през 2016-а

Мисия

23-01-2017, 12:29

Снимка:

ПП "Русенски Лом"

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Единствено в русенското село Черешово се чества Дядовден

Круизните туристи са американци, французи, австрийци и германци

Звено „Туризъм и маркетинг” регулярно събира информация за вида и броя посетители в Туристическия информационен център, реализирани нощувки на територията на Община Русе. Регионалният исторически музей Русе предоставя при запитване информация за броя на посетителите в отделните обекти.

 

През годината ОП „Русе арт“ чрез туристически информационен център води дневник на посетителите в туристическия център. През изминалата 2016 г. ТИЦ  са посетили общо 6 700 души, от които 2 741 български граждани, а 3 959 чужденци. От потърсилите услуги 1 578 души са имали необходимост от информация за града и забележителностите в региона. 2 381са искали информация за културния афиш на града.

 

През изминалата година голям интерес генерираха събитията Ruse Sand Fest през летния сезон и Ruse Ice Fest през зимния. Като RuseIceFest’16 вече присъства в екскурзионни програми на български туроператори.

 

С оглед на проявения интерес, често задаваните въпроси и обратната връзка анализът на посещаемостта на Туристическия информационен център по интереси и пазари е както следва:

 

Съгласно данните предоставени от отдел „Търговия и наемни отношения“, при дирекция „Икономика и управление на собствеността“ към 31.12.2016 г. в Община Русе функционират 72 бр. места за настаняване и средства за подслон, които предлагат общо 1055 стаи с 2130 легла. Реализираните нощувки са 149962, регистрираните туристи са 98 233, от които 69 510 български граждани, а 28 723 чужденци. В сравнение с 2015 г. се наблюдава ръст на местата за настаняване и броя на нощувалите туристи средно с около 10 %.         Активност на туристите отчетена в Туристически информационен център:

 

Най-висока активност на посетители в ТИЦ е отчетена в периода от началото на месец март до средата на месец ноември. През месец март основно се търси информация за културния афиш и програмата на Мартенски музикални дни.

 

Профилът на посетителите в ТИЦ е : Групови пътувания – круизни туристи американци, французи, австрийци и германци.

 

Индивидуалните туристи са с румънска, испанска; руска и китайска националност;

 

Потърсили услугите на ТИЦ, проявяват интерес към:

 

Музеи експозиции на РИМ  (Екомузей с аквариум, Пантеон на Възрожденците, къща-музей „Баба Тонка“, средновековна крепост „Сексагинта Приста“) и Музей на транспорта.

 

ПП Русенски лом – изключителен интерес основно през летен период

 

Културни събития – от местни постоянни посетители с явно изразен интерес към концерти и театрални постановки за текущия месец.

 

Заведения за хранене и развлечения (основно от гости от страната, както и от Румъния, Турция)

 

Вид туризъм практикуван от потърсили услугите на ТИЦ: културно- исторически и познавателен, събитиен, еко и уикенд туризъм;

 

Изключителен интерес от страна както на организирани групи така и от индивидуални туристи се проявява към скален манастир „Св. Димитър Басарбовски“, „Ивановски скални църкви“ (ЮНЕСКО) и ПП Русенски лом и пещерата Орлова чука, особено около национални и почивни дни и през активния летен сезон.

 

От музеите най-много запитвания има за Екомузей с аквариум, Пантеон на Възрожденците като един от 100 –те национални обекти и Музей на транспорта.

 

За популяризиране на възможностите за туризъм на територията на региона, Община Русе издава и разпространява рекламно информационни материали чрез ТИЦ, хотелите и музеите на територията на Общината, по време на  туристическите изложения, на които участва. През годината са осъществени контакти с туроператори от страната, занимаващи се вътрешен туризъм. Интерес проявяват агенции, занимаващи се с организирани ученически пътувания, както и агенции създаващи краткосрочни туристически пакети. Експертите не изпускат възможност да презентират пред външния за града туристически бранш възможностите за културен и опознавателен туризъм, които предлага региона. През последната година се наблюдава интерес от страна на туроператори от страната, които създават собствени туристически програми свързани със събития и дадености от региона. Специлана благодарност към звено „ Туризъм“ е изказана от член на управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти и собственик на една от първите туроператорски агенции в страната за възможността да предложи и осъществи уникален продукт свързан с модната индустрия в града. Екипът продължава да работи активно с туроператори и да ги уведомява целогодишно за събития от културния календар на Община Русе.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов