Дунавски общини обсъждаха привличане на туристи с нов екомаршрут

Мисия

21-01-2017, 10:02

Снимка:

Община Две могили

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

ДТ „Сава Огнянов“ – Русе представя „Женско царство“ на 27 януари

Целта на проекта е увеличаване устойчивото използване на общото природно наследство в рамките на трансграничния регион

В Русе се проведе втора кръгла маса за обществено и експертно обсъждане на предварителното проучване на обекти на природното наследство в българо-румънския трансграничен регион и туристическия потенциал. Форумът е част от проекта „Разработване и промоциране на съвместен природо-туристически продукт: Маршрут „Защитено природно наследство на територията на трансграничния регион Румъния-България“, изпълняван от Асоциацията на дунавските общини „Дунав“ и финансиран чрез Програма Interreg V-A Румъния-България 2014-2020 г. Партньор по проекта от румънска страна е Фондация „Жива природа“ в Кълъраш.

Целта на проекта е  увеличаване устойчивото използване на общото природно наследство в рамките на трансграничния регион чрез развитие и промоциране на интегриран туристически продукт в областта на природното богатство: Маршрут „Защитено природно наследство в трансграничния регион Румъния-България”.

Участниците се запознаха с методиката, обхвата и резултатите от предварително проучване на обектите на природното наследство в региона, което се провежда в рамките на проекта. Изследването е с  цел да се направи оценка на техния туристически потенциал, както и да проучи спецификите на различните режими на управление. Представени бяха добри практики в развитието на екотуризъм в защитени природни територии. Въз основа на резултатите от предварителното проучване, участниците във форума имаха възможност да дискутират различни варианти на маршрут „Защитено природно наследство на територията на трансграничния регион Румъния-България“. Заинтересованите страни очертаха проблемни области и предизвикателства пред интегрираното управление на обектите и популяризирането им като туристически дестинации. Участваха представители на Асоциацията на дунавските общини „Дунав“, консорциум „Природа Дунав ТГС“ (изпълнител на предварителното проучване), Природен парк „Русенски Лом“, общините Русе, Белене, Две могили, Силистра, Областна администрация – Русе, неправителствени организации и др. Ще има  кръгли маси в градовете Констанца и Кълъраш. След приключването им ще бъде избран вариант на маршрут.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов