1587 русенци имат имен ден днес на Антоновден

Мисия

17-01-2017, 10:57

Снимка:

Русенска митрополия

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

20 хоспитализирани с фрактури в УМБАЛ-Русе за седмица

На него жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, шарката и „синята пъпка“

На 17 януари – Антоновден, в община Русе своя имен ден празнуват общо 1587. Най-много са тези, които носят името Антоанета – общо 332 души. На този ден празнуват още: Антоана, Тоня, Антоан, Андония, Драгостина, Дончо и др.

Почита се паметта на Преподобни Антоний Велики. Освен като покровител на ковачите се приема и като патрон на кошничарите (плетачите на кошници). Антоновден се празнува за предпазване от болести. На него жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, шарката и „синята пъпка“.

Специално омесени за празника содени питки, намазани с петмез, се раздават на близки и съседи за здраве, а една се оставя на тавана „за белята, за лелята“, т.е. за чумата. Затова и Антоновден е известен още като Лелинден.

В община Русе освен 332 именици, които се казват Антоанета, празнуват още 315 мъже, носещи името Антон. Антония се казват 218 жени и Донка – 343 жени. На Антоновден в Община Русе имен ден празнуват още Тончо – 38, Тонка – 66, Тони – 58, Антоанела – 5 и др.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов