„Ани в царството на цветята“ на 18 и 19 януари

Новините

15-01-2017, 09:00

Снимка:

Държавна опера Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Обеден концерт- матине на Биг Бенд Русе

Детска оперета от Иван Кръстев

„Ани в царството на цветята“ е детска оперета от Иван Кръстев. Автор на либретото е Илия Деведжиев. Диригент Свилен Димитров. Художник на костюмите – Елица Георгиева. Участват малките балерини от класа на Деница Анчева от НУИ „Професор Веселин Стоянов“ Русе. Режисьор на спектакъла е Росица Миновска-Деведжиева.

 

Едно момиченце – Ани – много обича да фантазира. Измисля си чудни страни.

 

Жълтурчето Жълтослав й помага да попадне в една от тях – Царството на цветята. Това царство си има царица – Флора. Има си и закони – забранено е цветята да знаят какво е слънцето, преди да поникнат, забранено е да се влиза във Вълшебната пещера на пролетта, където се раждат цветята. Съветничката на царица Флора, пчелата Ечеленца, посреща Ани и я води в класа на теменужките (Сияна, Виола, Лъчезара) и техният учител скакалецът Подскоци. Суетната роза Розабела подмамва Ани да й разкаже за слънцето и е наказана на бреговете на Морето на самотата – там откъснатите цветя и цветята-нарушители на забраните живеят в сивота, надзиравани от къртицата Къртаго. Ани попада в класа на пакостниците плевели (бодилът Боди, репеят Репи, копривата Рива) с наставник гаргата Гаргарян. Бодилът Боди я завежда до морето на самотата, където Ани научава от къртицата Къртаго, че може да освободи Розабела, ако откъсне клонче бял имел от входа на

 

Вълшебната пещера на пролетта. Там Ани нарушава втората забрана, влиза в пещерата, вижда тайнството на принцеса Пролет и е арестувана от мравките-стражи. Царица Флора заповядва на Ани да поникне с теменужките в градината на майка си. Ако майка й я познае дори в образа на цвете – Ани ще се върне в света на хората. Ако не – ще остане в Царството на цветята като Хелиана де Примавера – придворна дама на принцеса Пролет. Разбира се майката познава своята дъщеря.

 

Спектаклите на „Ани в царството на цветята“ са на 18 и 19 януари от 19 часа.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов