Боксьорката Севда Асенова стана Спортист на годината в Русе

Мисия

13-01-2017, 14:01

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Държавна опера Русе представя днес а "Севилският бръснар" от Джоакино Росини

Специалната награда бе за Ружди Ружди за изключително високият резултат, който постигна на Параолимпийските игри . в Рио де Жанейро, където грабна златото

Днес в Доходно здание се състоя церемонията по връчването на наградите „Спортист на годината“. На нея присъстваха кметът на Община Русе Пламен Стоилов, неговите заместници Иван Григоров и Димитър Наков, зам.областният управител Валентин Колев, главният редактор на вестник „Утро“ Младен Любенов, състезатели, треньори, представители на спортни клубове и преподаватели по физическо възпитание и спорт.

        „Всички ние, русенци, се гордеем с нашите спортисти, техните треньори и резултатите, които постигнаха. 2016-а беше силна и успешна за града ни и развитието на спорта. Скъпи състезатели, вие сте идолите и примера за подражание на младите хора“, заяви г-н Стоилов и пожела здраве и още по-успешна 2017-а година за всички.

       За осъществяването на тазгодишната 45-та по ред церемония допринесоха 14 спортни журналисти от град Русе, номинирали 20 състезатели в анкетата на вестник „Утро“. След класирането, бяха отличени десет от тях и получиха грамоти, плакети „Русе“ и книги за спортната история на Русе, които са подарък от семейството на г-н Богдан Ганев.

 Десета позиция с 32 точки бе отредена за вратаря Мартин Луков от ФК „Дунав“ за принос в доброто представяне на отбора в Първа лига, и третото му място в класацията „Вратар на годината“; девето място за най-младия щангист в националния отбор за жени Надежда Мей Нгуен от клуб „Русе“ - вицешампионка на европейското първенство за кадети по вдигане на тежести до 17 години в Полша, 10-а на европейското за жени, носителка на бронзов медал в изхвърлянето на европейското за девойки до 20 години в Израел, пета в двубоя на това първенство и държавна шампионка; осмо място с 36 точки за спортиста по вдигане на тежести Ангел Русев – шампион с европейски рекорд на европейското първенство за кадети до 15 години в Полша, както и държавен шампион; седмо място с 37 точки за Мирослав Кирчев - кану-каяк в клуб "Дунав", участник на олимпийските игри в Рио де Жанейро, шести на европейското първенство и държавен шампион; шеста позиция с 64 точки за Диян Димов за постигнати високи резултати през годината и за спомагане доброто представяне на отбора, взимайки участие във всички 19 срещи от есенния дял в Първа лига. В челната петица наградени бяха: със 78 точки Тодор Събев – каратист от клуб „Динамо“, завоювал редица престижни награди от световни, европейски и държавни шампионати за мъже, като на Европейското първенство по Шотокан карате – До в град Нюрнберг, Германия грабна първото място в категория до 70 килограма; четвърти е Борислав Новачков с 81 точки от клуб „Юнак“ -  участник на олимпийските игри в Рио де Жанейро с класиране до осмина финалите на игрите, шампион на турнира „Дан Колов“ и държавен шампион.

 В престижната тройка отличени бяха: Стилян Гроздев - възпитаник на Спортно училище „Майор Атанас Узунов“ и тежкоатлетически спортен клуб „Русе“, който събра 84 точки. Той е шампион на европейското първенство за младежи до 20 години с нов европейски рекорд, шампион на европейското първенство за кадети до 17 години в Полша, седми на европейското за мъже и държавен шампион. Второто място със 101 точки бе отредено за  Стойка Петрова, която в категория до 54 кг спечели сребърен медал на световното първенство по бокс за жени в Астана, Казахстан и е държавен шампион. Фаворитът в класацията и на първо място се нареди със 114 точки Севда Асенова - европейска шампионка по бокс за жени в категория до 48 кг и държавна шампионка.

Чрез анкетата бе определен и най-добрият отбор за 2016-а година -  ФК „Дунав“, който беше удостоен с Кристален знак. С приза за най-добър приложник бе отличен Иван Маринов, корабомоделист – „Спортен модел клуб Приста“. С титлата най-добър треньор беше удостоен Веселин Великов, футболен наставник на „Дунав“.

От името на председателя на Българската федерация по борба Валентин Йорданов бяха връчени статуетки „Спортен Олимп“ и парични премии за най-добър спортист, най-добър треньор и най-добър отбор на годината. Специална награда бе отредена за Ружди Ружди за изключително високият резултат, който постигна на Параолимпийските игри през 2016 г. в Рио де Жанейро, където грабна златото, подобрявайки собствения си световен рекорд. Той получи и подарък – картина от президента на Федерацията по борба г-н Йорданов.

За четвърта година с грамоти бяха отличени учители по физическо възпитание и спорт, водили отбори, класирали се на призови места на финали на ученически игри на Министерството на образованието и науката през учебната 2015/16 г: Красимир Добрев – водач на отбора по баскетбол на момчета от 5-7 клас от СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“, класирал се на първо място; Илко Канатов – водач на отбора по хандбал на момчета и момичета от 5-7 клас от ОУ „Отец Паисий“, град Мартен, класирали се на второ място на финалите на Ученическите игри в гр. Горна Оряховица и гр. Добрич; Станислав Ламбев – водач на отбора по лека атлетика на момчета от 5-7 клас от СУ „Христо Ботев“, класирал се на второ място на финалите на Ученическите игри в град Сливен и Теодора Веселинова – водач на отбора по баскетбол на юноши от 11-12 клас от ПГИУ „Елиас Канети“, класирал се на трето място на финалите на Ученическите игри в град Видин.

В церемонията се включи и талантливата русенка Габриела Йорданова, която изпълни химна на ФК „Дунав“.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов