Екомузеят е най-предпочитан от туристите, посещаващи Русе

Мисия

13-01-2017, 11:37

Снимка:

РИМ

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Общинските кръгове на олимпиадите в Русенска област са по нов график

82 092 туристи са преминали през експозициите на Русенския през 2016-а

Най-голям брой посетители отново отчита Екомузей с аквариум – 20 650 човека. Откритият през есента на 2014 г. музеен обект се радва на засилен интерес на гости от различни възрасти и с различни интереси. На второ място по посещаемост се нарежда Архитектурният резерват „Ивановски скални църкви“, който през последните няколко години бележи постоянен ръст на посетителите. През 2016 г. обектът, включен в списъка на световно културно наследство на ЮНЕСКО, е разгледан от 14 903 души. Сред лидерите по посещаемост се нареждат също Архитектурен резерват „Средновековен град Червен“, Исторически музей на пл. „Батенберг“ 3, Пантеон на възрожденците и Къща музей „Баба Тонка“. Засилен интерес през изминалата календарна година отчита единствената музейна експозицията на открито, разположена в градско пространство, „Сексагинта Приста“. През нея са преминали 5 438 човека или с 1 900 повече в сравнение с 2015 г. Увеличението на туристопотока към римската крепост се дължи на успешния мениджмънт и доброто промотиране на обекта. Очаква се през тази година няколко туристически фирми да включат крепостта в туристическите си маршрути.

 

От българските посетители традиционно най-голям е броят на гостите от Североизточна България. С всяка изминала година обаче русенските музейни обекти се оказват привлекателна дестинация и за посетители от Пловдив, Казанлък, Велико Търново, Трявна, Елена, Пазарджик, Бургас, Благоевград, Сливен, София, Стара Загора. 28% от всички посетители на Регионален исторически музей – Русе са ученици от различни градове на страната.Най-посещаваните от тях обекти са Екомузей с аквариум, Исторически музей, Пантеон на възрожденците, Къща музей „Баба Тонка“, Музей на градския бит.

 

Ръст на посещаемостта бележат и чуждестранните туристи. Те пристигат основно като организирани групи. През 2016 г. през експозициите на музея са преминали 16 144 чужденци (или с 2 635 души повече в сравнение с 2015 г.) предимно от Великобритания, Германия, Франция, Япония, Турция, Испания, Италия, Швейцария, Австрия, Полша, Чехия, Русия, САЩ и Гърция. Не липсват и гости от Холандия, Австралия, Мексико, Чили, Израел, Саудитска Арабия.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов