Общината иска да направи асансьор в дневния център за стари хора на ул. „Йосиф Цанков“

Мисия

07-01-2017, 15:36

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Армията помага на русенци

Ще кандидатства с проект по „Красива България“

На 06.12.2016 г. стартира кампания по програма „Красива България“ (ПКБ) на Министерството на труда и социалната политика, за набиране на проекти, които ще се финансират през 2017 г.

Допустимите кандидати по обявените мерки са общини, областни управители, държавни институции, контролни органи. Документи могат да се подават до 6 февруари 2017 г., като условие е кандидатите да са собственици на оферираните обекти или с делегирани права да ги стопанисват и управляват.

Кандидатстването е свързано с осигуряване на хората с увреждания с достъпна архитектурна среда в обществените сгради. За финансиране са предвидени строително-монтажни/ремонтни работи (СМР/СРР) на съществуващи сгради (държавна или общинска собственост). Необходимо е те да се преведат в съответствие с изискванията за достъпност и безопасност при експлоатация. Финансовата рамка на проекто-предложението е с обща стойност на бюджета (за един обект) – от 50 000 до 300 000 лв. с ДДС; – финансиране от ПКБ – най-много 100 000 лв. с ДДС; – съфинансиране от кандидата – най-малко 50% от общата стойност на бюджета за проекто-предложението (за обекта). Разпределението на бюджета за всяко проектно предложение по мярката е, както следва: 95% за СМР/СРР и 5% за организация, оперативно управление и контрол от страна на ПКБ.

Съгласно възможностите на програмата, по мярка М02 „Подобряване на социалната инфраструктура“ допустимите проекто-предложения са строително монтажни СМР/СРР в сгради или самостоятелни обекти в тях, които са за обществено обслужване в сферата на: образованието и науката (детски ясли и градини, училища, вкл. висши, научни и академични звена и др. подобни); здравеопазването (лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ, центрове за спешна медицинска помощ и др. подобни); предоставянето на социални услуги в общността, които не са от резидентен тип (дневни центрове, центрове за обществена подкрепа, центрове за социална рехабилитация и интеграция, центрове за работа с деца на улицата, социално учебно-професионални центрове, звена „Майка и бебе”, приюти и обществени трапезарии). 

По мярката Община Русе ще има възможност да финансира изграждане на асансьор в сградата – общинска собственост, на адрес: гр. Русе, ул. „Йосиф Цанков“ № 45, в която на втори етаж функционира социалната услуга „Дневен център за стари хора“, с доставчик Фондация „Трета възраст“. Възможността за изграждане на асансьор е съобразено с характеристиката на целевата група и ще улесни достъпа на потребителите до социалната услуга. 

Съгласно Изискванията за кандидатстване за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по програма „Красива България” се изисква Решение на съответния Общински съвет за кандидатстване с проектно предложение. 

Предстои през януари Общинският съвет да даде своето съгласие Община Русе да кандидатства с проектни предложения по Мярка М02 „Подобряване на социалната инфраструктура“, а Община Русе да осигури най-малко 50% от общата стойност на бюджета за проекто-предложението.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов