Общинският съвет ще обсъжда правилниците за работа на УСШ и ЦУТНТ

Мисия

07-01-2017, 13:48

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Осигуриха камари сол и айсбигон на русенци за почистване на снега

Съгласно новата нормативна уредба центровете минават на общинско подчинение, ръководство и контрол

С влизане в сила на Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО), от 01.08.2016 г. съществуващите в Община Русе обслужващи звена Център за ученическо техническо и научно творчество и  Ученическа спортна школа се преобразуваха съответно в Център за подкрепа на личностното развитие – Център за ученическо техническо и научно творчество – Русе (ЦПЛР-ЦУТНТ) и Център за подкрепа на личностното развитие – Ученическа спортна школа (ЦПЛР-УСШ).

 

Центровете за подкрепа за личностно развитие на територията на Община Русе са институции в системата на предучилищното и училищното образование, които, съгласно Заповед №РД-01-3212/26.10.2016 г., във връзка с Решение №342, прието с Протокол №13/19.09.2016г. на Общински съвет – Русе, осъществяват дейността си по чл. 49, ал. 1, т. 1 от ЗПУО за развитие на интересите, способностите, компетентностите и изявите на децата и учениците в областта на науките, технологиите, изкуствата и спорта. В ЦПЛР-ЦУТНТ и ЦПЛР-УСШ се осъществява държавната политика за осигуряване и предоставяне на обща и допълнителна подкрепа за личностно развитие на децата и учениците на общинско ниво. Съществуващите по отменения Закон за народна просвета Център за ученическо техническо и научно творчество и  Ученическа спортна школа бяха звена, които се ръководят от Регионален инспекторат по образованието – Русе. Съгласно новата нормативна уредба центровете са институции на общинско подчинение, ръководство и контрол. 

На основание  чл. 49, ал. 8 от ЗПУО, е необходимо Общински съвет – Русе да приеме правилници за устройството и дейността на ЦПЛР-ЦУТНТ  и ЦПЛР-УСШ. 

Съгласно § 18, ал. 3 от преходни и заключителни разпоредби на  ЗПУО, в 5-месечен срок от влизането в сила на закона съответният общински съвет следва да приеме правилник за устройството и дейността на посочените институции (01.01.2017 г.

 

С прилагането на новите правилници се въвеждат правилата за работа на Център за ученическо техническо и научно творчество – Русе и Център за подкрепа на личностното развитие – Ученическа спортна школа, в съответствие със Закона за предучилищното и училищното образование. 

С правилниците  се уреждат функционирането на дейностите за подкрепа за личностно развитие на децата и учениците в Община Русе, осъществявани в ЦПЛР-ЦУТНТ и ЦПЛР-УСШ. 

За прилагането на правилниците не са необходими допълнителни финансови средства. Общинска администрация – Русе разполага с необходимите човешки ресурси за осъществяване на контрол по прилагане и спазване разпоредбите на настоящите правилници. 

Правилниците са инструменти за постигане на по-добра организация на работата за предоставяне на обща и допълнителна подкрепа на децата в Община Русе, по-ефективно управление на тази нова по вид дейност и целесъобразно изразходване на публичните средства, с които тя се финансира. 

С предлаганите проекти на правилници не се въвеждат норми на правото на Европейския съюз, поради което не се налага по акта да бъде изготвена справка за съответствие с европейското право



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов