Стартира 9-ият национален конкурс за българска драматургия "Иван Радоев"

Съорганизатори са Министерството на културата, Община Плевен и Драматично-куклен театър "Иван Радоев"

Oт 1 януари започна да тече Деветият конкурс за българска драматургия на името на Иван Радоев. Събитието се провежда през 2 години и от първото му издание през 2001 г. досега включилите се в драматургичното състезание са стотици.

Съорганизатори на драматургичния конкурс са Министерството на културата, Община Плевен и Драматично-куклен театър "Иван Радоев", а патрон на събитието е кметът на общината.

Условно провеждането на конкурса се разделя в три етапа - събирането на пиесите, които трябва да бъдат изпратени на e-mail-а на театъра в електронен вариант, като крайният срок за кандидатстване е до края на февруари. Във втория етап се включва журито, което се състои от трима изтъкнати театрали - един драматург и двама театроведи. Журито номинира 10 от пиесите и от тези номинирани драматургични текстове се излъчват победителите. Носителят на голямата награда получава 2000 лв., грамота и прекрасна пластика, изработена от големия скулптор Георги Чапкънов. Присъждат се и две поощрителни награди, едната от които е за детска пиеса. Паричното измерение на поощренията е 500 лв.

Последният етап от конкурса е тържествена гала-вечер, на която актьори четат откъси от номинираните пиеси и се връчват наградите. Това традиционно се случва около 30 март, рождения ден на Иван Радоев.

Правилник за провеждане на конкурса мжое да видите ТУК



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов