ОД МВР Русе: С по-голяма бдителност и внимание за повече сигурност и безопасност

Крими

31-12-2016, 13:46

Снимка:

Пресцентър Община Ценово

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Временни ограничения по пътищата в Русенско

Джебчиите използват струпването на много хора в празничните и предпразнични дни около пазарите и православните храмове

По традиция през месец декември ОДМВР-Русе предприема допълнителни организационни и превантивни мерки за осигуряване на добър обществен ред по време на Коледните и Новогодишни празници.

В тази връзка се провеждат срещи с органите на местната власт за предприемане на съвместни действия за опазването на обществения ред и безопасността на движението на територията на областта. Съвместно с териториалните структури на ГДПБЗН, РИОКОЗ, БАБХ, НАП и други контролни органи се извършват проверки на питейните и увеселителни заведения, търговски обекти, складови бази, тържища и пазари за наличие, съхранение и предлагане на акцизни стоки без български бандерол и стоки с неясен произход. Засилено полицейско присъствие ще има около обектите и в местата, където ще се провеждат увеселителни, религиозни и други тържествени събития, както и около големите търговските обекти. Наред с това ще се извършва постоянен контрол за недопускане продажбата на пиротехнически изделия без издадени полицейски разрешения за търговия, в нестандартни опаковки или без упътване и сертификат за качество.

На срещи с ръководствата на охранителните фирми и звената за самоохрана отново се обръща внимание за повишаване на бдителността и пропускателния режим и своевременния обмен на информация с полицията. Съвместно с представителите на туроператорските фирми, ръководителите на групи и собствениците и ползвателите на местата за отдих са набелязани мерки за обезпечаване на сигурността при организирани екскурзии и пътувания.

По линия на пътния контрол се предвиждат специализирани полицейски операции по метода на „широкообхватния контрол“ с акцент: употреба на алкохол от водачи, управление от неправоспособни, техническа изправност на МПС, изрядни документи/ застраховки и др.

С цел недопускане на инциденти и престъпни деяния различни експерти от МВР са подготвили съвети към гражданите как да се погрижат за своята сигурност и да защитят имуществото си от посегателства по време на предстоящите празнични дни.

 

 

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ПО ВРЕМЕ НА КОЛЕДНИТЕ И НОВОГОДИШНИ ПРАЗНИЦИ

С по-голяма бдителност и внимание за повече сигурност и лична безопасност

Погрижете се за сигурността на домовете си!

- Не оставяйте ключовете от дома си на леснодостъпни места, тъй като от тях могат да се възползват недоброжелатели с цел извършване на кражби;

- При излизане затваряйте прозорците и балконските врати на жилището си;

- Бъдете особено предпазливи, когато в дома ви се опитват да влязат непознати под различен предлог;

- Ако в района, където живеете, забележите непознати лица или такива със съмнително поведение, незабавно позвънете в районното управление или на тел. 112;

- Не съхранявайте в дома си големи парични суми и ценности;

- Ако сте планирали пътуване, оставете на доверен съсед или роднина телефонния си номер, на който да се свърже с вас при нужда;

- Не оповестявайте публично в социалните мрежи плановете си за предстоящо пътуване през празниците. Тази информация може да бъде използвана за извършване на престъпление във ваше отсъствие.

Пазете се от джебчии!

Джебчиите използват струпването на много хора в празничните и предпразнични дни около пазарите и православните храмове. Те се сливат с тълпата и възползвайки се от празничната приповдигнатост на хората, пребъркват техните джобове и чанти.

- Ако носите в себе си голяма сума пари, я разделете на части и ги сложете на различни места в чантата или вътрешните джобове на дрехите си;

- Попаднете ли в навалица, задължително притиснете чантата си отпред, плътно до тялото;

- Ако усетите допир до тялото или опъване на чантата, се обърнете рязко назад, за да огледате добре нападателя- ако все пак сте станали жертва на кражба, доброто описание на извършителя ще спомогне за разкриването на престъплението.

Внимавайте с пиротехническите изделия!

В дните около празниците се наблюдава масова употреба на пиротехнически изделия. Необмисленото и невнимателното им използване често обаче предизвиква пожари,наранявания – изгаряния, разкъсване на крайници, увреждане на очите и др. Имайте предвид, че употребата на пиротехнически средства е забранена в обществени и административни сгради, в лечебни заведения и в близост до тях, в обществения и железопътен транспорт, в увеселителни заведения и дискотеки, в близост до детски и учебни заведения, във входовете и междуетажните площадки на жилищни сгради, в затворени помещения, в междублоковите пространства.

При покупката им имайте предвид следното:

- всяко изделие трябва да е в оригинална опаковка и придружено с инструкции за употребата му на български език;

- закупуването от деца се осъществява под родителски контрол;

- пиротехническите изделия се съхраняват далеч от отоплителни уреди, открит огън и химични вещества;

- безразборното им изхвърляне от тераси и прозорци представлява опасност за преминаващите граждани и автомобили;

- в никакъв случай да не се използват самоделно направени пиратки и бомбички, тъй като инцидентите с тях много често имат сериозни последици за живота и здравето.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов