Губернаторът на Русе помага на русенски клъстер в Девня

Парите

29-12-2016, 16:42

Снимка:

Пресцентър Областна управа

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Депутатите от ГЕРБ в проведоха традиционна среща с русенските журналисти

Посещението е по програмата на „Бизнес и иновационен клъстер Русе+”, чиято цел е подобряване на бизнес средата в област Русе

Днес представители на Сдружение „Бизнес и иновационен клъстер Русе+” посетиха град Девня. Със съдействието на областния управител Стефко Бурджиев, трима от учредителите бяха любезно съпроводени от заместник-кмета на общината  Донка Йорданова в ТЕЦ „Девня” и фирма „Агрополихим”.

 И двете фирми проявиха готовност за сътрудничество и споделиха бизнес идеи, които предстои да се развият и реализират съвместно, след извършване на проучвания и получаване на положително становище от компетентни експерти.

Домакините от фирма „Агрополихим” в лицето на  производствения директор инж. Георги Стоянов и колегата му инж. Владимир Петров споделиха опит, който предстои да бъде въведен, а именно производство на пара от отпадъчна слама. За целта фирмата е закупила подходяща селскостопанска техника, включително рулонна балировачка и освен, че почиства безплатно стърнищата след стопаните, оползотворява отпадъците, намалява количеството изразходван природен газ, а от там и себестойността на произведената продукция. Домакините декларираха готовност да предадат  опита си на заинтересовани страни от област Русе.

В  хода на дискусията бяха споделени проблеми, които изпитват фирмите в района с недостига на кадри с висше и средно образование в областта на металообработването, топло- и електротехниката. 

Бурджиев се ангажира да организира среща с представители на Русенския университет и професионалните гимназии по електротехника, механотехника и промишлени технологии, за което партньорите от община Девня бяха своевременно уведомени.

Посещението е част от програмата на новоучреденото Сдружение „Бизнес и иновационен клъстер Русе+”, чиято основна цел е да съдейства за подобряване на бизнес средата в област Русе, развитие на иновациите и насърчаване на инвестиционната активност и обучението на кадри със средно и висше образование.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов