Плевнелиев на Ханука: Да съхраним толерантността и уважението между всички в обществото

Държавният глава запали основната свещ на церемонията, с която се отправя послание за мир, разбирателство и успех.

„През моя мандат споделях празниците на всички основни вероизповедания в България и навсякъде се чувствах като желан гост, както са добри гости във всеки български дом съседите и приятели християни, мюсюлмани, евреи и други. Нека запазим наследената от дедите си толерантност и уважение между всички в обществото“. Това заяви днес президентът Росен Плевнелиев, който участва в тържествената церемония в Централната софийска синагога за запалване на свещите на Ханука – Празника на светлината. Държавният глава запали основната свещ на церемонията, с която се отправя послание за мир, разбирателство и успех.

 

В изказването си на церемонията президентът Плевнелиев подчерта, че българските граждани неведнъж са доказали, че сърцата им са отворени за мъката на другите, че са готови да споделят с ближния и малкото, с което разполагат. Росен Плевнелиев благодари на организацията „Шалом“ за предприетата инициатива "Направи добро - помогни на Хитрино", която е истински жест на солидарност и хуманизъм.

 

„Нека в тези празнични дни светлините на Ханукалния свещник и на коледната елха ни напомнят, че всеки от нас има сили да надделее над безнадеждността на мрака. Нека обърнем поглед навътре в себе си, да възродим и укрепим доброто и  да съхраним стремежа към почтеност в отношенията между хората“, призова още президентът. Държавния глава беше категоричен, че обществото ни не трябва да допуска и толерира говор на омразата, а да даде път на обичта и разбирателството, за да могат децата ни да живеят в хармония и заедно да градят своето по-добро бъдеще.

 

Президентът Плевнелиев подчерта също така, че през тази година светът се раздели с президента на Държавата Израел (2007-2014 г.) Шимон Перес и припомни изречените от него думи в Брюксел при откриването на изложба, посветена на 70-ата годишнина от спасяването на българските евреи: „По-добре икономическа криза, отколкото морална катастрофа, по-добре икономически проблеми, отколкото исторически срам. Българският народ е скромен, непретенциозен, но истински героичен. Българите дадоха на света безпрецедентен пример за кураж и човечност, правейки моралния избор да се противопоставят и на най-голямото зло в историята – нацизма“. Българският държавен глава припомни също така, че в София и в Тел Авив бяха открити два идентични паметника, посветени на спасяването на българските евреи през Втората световна война, които вечно ще напомнят, че е по силите и на най-малката общност, дори на всеки човек да промени историята, да направи света по-добър и по-справедлив



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов