Рождественско поздравление на епископ Петко Христов - президент на "Каритас“

Русе Лайф

26-12-2016, 15:49

Снимка:

Каритас

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Русенска детска опера представя "Скрудж" утре в 19 часа

Денят на Рождество ни призовава да се отворим с дълбока солидарност към всяко човешко същество

Скъпи братя и сестри,

Отмина Извънредната юбилейна година на Милосърдието. Година, изпълнена с много инициативи и размишления па тази тема. Годината се изниза неусетно, но милосърдието остава като практическа реализация на най-висшия Божи дар - дарът на Любовта.

 

Рождество Христово е денят, в който по особен начин честваме този дар.

 

Това е една от най-вълнуващите благодати, която ни прави съпричастни към Божието послание за човечност, в което блести светлината на Въплътения Бог.

 

Денят на Рождество ни призовава да се отворим с дълбока солидарност към всяко човешко същество, водени от вярата по пътя на Божията любов, която не познава човешки ограничения.

 

Това е повод за радост, която трябва да отеква в нашия живот, тъй като Бог спази Своето обещание, като дойде сред нас.

 

Това не е едно обикновено събитие, за което си спомняме всяка година, нито мимолетно събитие от човешката история. То представлява реално събитие - среща с Бог. Който ни кани да поразмишляваме за мястото, което ние Му отделяме в нашия живот, и за начина, по който ние живеем живота си в различните човешки взаимоотношения, както и по какъв начин живеем нашата връзка с Бог.

 

На този празник ние сме поканени да приемем обещанието за мир, радост и надеждата, че Бог е сред нас в рождението на едно малко детенце.

 

Идването на Исус сред нас ни кани да се запитаме какво значение има това събитие за нас? Какъв смисъл дава то на тази светлина, която се явява в мрака на нашия живот? Какви отношения иска да установи Бог с човечеството? Каква връзка иска да изживее Той с всеки от нас по специален начин? Каква е тайната на Рождество?

 

Именно чрез разказа за Рождество в Евангелието на свети Лука ние навлизаме доброволно в тази тайна. От векове погледът на хората, изпълнен с нежност, е отправен към новороденото, което е поставено в яслата във Витлеем пред Мария и Йосиф. Бог избра тази нищета, за да стане човек и да дойде сред хората. Ангелите известяват в нощта славата на Бог, която се проявява в това детенце, а обещанието за мир трябва да намери отклик в човешките сърца. Бог идва да ни придружи в Тайната за идването на Исус, Емануил, Бог с нас.

 

Като християни ние сме призвани да вървим по Божия път с поглед, изпълнен с вяра.

 

Исус, синът на Мария и Божи син, стана човек, Словото стана плът, както казва свети Йоан апостол в началото на своето Евангелие. Детенцето, което овчарите първи идват да обожават, а по-късно и мъдреците идват да Му се поклонят, е както изповядваме в символа на Вярата „роден от Отца, Бог от Бога, Светлина от Светлина, истински Бог от истинския Бог“.

 

Исус, очаквани...



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)