Рождественско послание на Русенския митрополит Наум

Нека посрещнем Иисуса достойно

Възлюбени в Господа чеда на Светата Ни Църква,

 

Отново е Рождество Христово, и отново всички заедно сме в радостта от този единствен по същността си празник на нашата вяра и на нашата надежда.

 

От любов към човека всемогъщият и безпределен Бог се явява в света в образ на невинно дете и се вмества в реалността на нашия ограничен и прагматичен свят.

 

Сам Бог приема плът и става човек – за да въздигне човека обратно там, където е било определеното му в предвечния Божи съвет място. Да го освободи от робството на страстите, тлението и смъртта и да го въдвори в Царството на Отца, където няма смърт, но има живот в изобилие (Иоан 10:10), общение и радост от общението. Живот, бликащ от Самия Източник на живота, Който Сам в светото Евангелие свидетелства, че „който пие от водата, която Аз ще му дам, той вовеки няма да ожаднее; но водата, която му дам, ще стане в него извор с вода, която тече в живот вечен” (Иоан 4:14).  

От този преизобилен Източник на светлина, жива вода и вечен живот черпим и ние днес, и в Него всеки ден от нашия живот тук на земята намираме своето утвърждаване, упование, оправдание и спасение, своята надежда и утеха. В Него откриваме не само началата на нашето битие, но и крайната цел на нашето съществуване – както и Сам Господ някога бе открил пред Боговидеца: „Аз съм Алфа и Омега, началото и краят; на жадния Аз ще дам даром от извора на живата вода” (Откр. 21:6). 

Нека посрещнем Иисуса достойно! Нека сърцата, съзнанието и домовете ни, и цялото наше съкровено пространство истински се отворят за срещата ни със Сина Божий, идващ днес, заради всеки от нас – Своите обични чеда, за да ни помири със себе си и с небесата, да ни освободи и да ни спаси, като „събере наедно и разпилените чеда Божии” (Иоан 11:52), защото такъв е и смисълът на Христовото Рождество – ден на помирението, единението и спасението: лично за всеки от нас и на всички нас заедно, като общество и като Църква.

 

Благодатта, мирът и любовта на раждащия се Господ Иисус Христос, и общението в Светия Дух бъдат с всички нас! Амин!

 

Честито Рождество Христово!Снимка на Деня

Щрихи от Плевен