Споразумение за електронни услуги сключиха НАП и Община Русе

Мисия

22-12-2016, 12:56

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ обявява конкурс

То се валидира с подписите на кмета Пламен Стоилов и директорът на ТД на НАП Варна Милена Колева, в чиято структура е офисът на агенцията в Русе

Днес беше сключено споразумение за взаимодействие във връзка с осигуряването на достъп до електронни административни услуги между ТД на НАП Варна и Община Русе. То се валидира с подписите на кмета Пламен Стоилов и директорът на ТД на НАП Варна Милена Колева, в чиято структура е офисът на агенцията в Русе.

Споразумението отговаря на  обществения интерес за създаване на модерни възможности за по-добро взаимодействие между администрациите за постигане на качествено обслужване на клиентите. С него се регламентира редът и начинът на предоставяне на достъп до определени електронни услуги на съответните общини посредством издадения от НАП персонален идентификационен код /ПИК/.

През месец май 2015 г. НАП съвместно с Министерството на финансите пуснаха в експлоатация онлайн система за справка за местни данъци и такси, която чрез сайта на приходната агенция дава информация за задълженията на фирми и граждани към над 200 общини в страната.  За достъп до услугата е необходим или безплатният персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис. Задълженията в онлайн справката се визуализират към определена дата, като заплащането на местните данъци трябва да стане по сметките на съответната община – по местонахождение на недвижимия имот или по регистрация на превозните средства.  Услугата вече е надградена и позволява и онлайн плащания  на данъците за превозните средства и недвижимите имоти чрез сайта на НАП. Досега над 20 000 жители на региона вече разполагат с ПИК, издаден от  офиса на НАП в Русе.

Допълнителна информация за ползването на  електронните  услуги може да се получи на информационния телефон на НАП 0700 18 700.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов