Кметът Стоилов отчете свършеното през годината

Мисия

20-12-2016, 14:22

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Русе – първи в категорията „Културно-исторически туризъм“

Новите проекти и разработената Инвестиционна програма за изпълнение на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие и през 2017-а ще развиват и утвърждават Русе като водещ град по Дунава

Днес в Заседателна зала на Община Русе се състоя заключителна пресконференция, на която кметът Пламен Стоилов и неговият екип представиха отчет и преглед на дейността за 2016 г. Присъстваха секретарят на Община Русе Димитър Генков, главният архитект Живка Бучуковска, директорът на дирекция „Обществен ред и сигурност“ Спасимир Димитров, заместник-кметовете Даниела Шилкова, инж. Димитър Наков, Наталия Кръстева, Иван Григоров, д-р Страхил Карапчански.

 Стоилов представи резултатите от постигнатото през 2016-а, новите проекти и разработената Инвестиционна програма за изпълнение на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие, които и през 2017-а ще продължават да развиват и утвърждават Русе като водещ град в Дунавския регион.

„Успяхме да запазим темпото, с което работим и в края на 2016-а изпълнихме планираното. В ход са всички проекти и процедури, заложени в Програмата ни за управление. Русе е синоним на лидер във всички секторни политики.“, заяви кметът.

 

По Проект „Красива България“ беше финансирана и обновена ПАГ „Гео Милев“, а по Националния доверителен екофонд в ДГ „Радост“ и ДГ „Чучулига“ беше извършен ремонт.

Чрез Програма за развитие на Малки населени места са извършени дейности за подобряване на жизнената среда на селата и град Мартен, както и на кварталите на територията на община Русе.

През 2016-а година приключи санирането на първите 4 блока, реализирани в рамките на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.       Санираните по проект „Енергийно обновяване на българските домове“ по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. са 12 блока. Така броят на обновените сгради в Русе до момента е 16, като в тях живеят общо над 700 души.

Кампанията „Европейски град на спорта“ приключи отлично, като се проведоха над 100 спортни събития, финансирани от Общината и от Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“, обхващайки 20 000 активни спортисти и стотици любители, а ангажираната публика надхвърли 100 000 души. 

Като продължение на приключилата първа част по проекта "Интегрирана система за градски транспорт на град Русе", през 2017-а ще продължи да се надгражда върху вече съществуващата интелигентна транспортна система.

С подписването на договора за безвъзмездно финансиране на проект "Реконструкция и рехабилитация на пешеходна среда и изграждане на зони за обществен отдих", Крайбрежната зона ще се превърне в предпочитано място от русенци и гости на града.

По проект предстои да се осъществят ремонт на пет сгради от образователната структура, изграждане на спортни площадки, облагородяване на дворни пространства и внедряване на мерки за енергийна ефективност.

Предвижда се цялостно обновяване на "Комплекс за социални услуги за деца и семейства" в гр. Русе, като ще бъде извършен основен ремонт на сградата и ще се въведат мерки за достъпна среда с цел осигуряване на равни условия на хората в неравностойно положение. 

Приоритет ще бъде даден на малките улици, тротоарите в кварталите и на по-големи улици, като например тротоарът по ул. „Борисова“, който ще бъде изцяло подменен от ж.п. гарата до централната част на града. По този начин ще се подобри изключително много визията на Русе.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов