Русенски експерт с награда от кампанията „Аз пазя горите и орлите на България”

Експертът от РИОСВ Венелин Скарлатов е номиниран за установяване и санкциониране на нарушители в защитена зона

На 13 декември в Пресклуба на БТА – Пловдив, бяха наградени номинираните в третото издание на кампанията „Аз пазя горите и орлите на България”. 12 номинирани получиха своите награди. Целта на кампанията е да постави фокуса на общественото внимание върху посегателствата срещу природата, които са сериозни престъпления и често водят до загуба на биоразнообразие. В кампанията се отличават добрите практики в професионалната сфера на участниците. Наградите са стимул за участниците заради тяхната добра работа и за това, че усилията им имат смисъл. Всяко малко действие има смисъл за положителната промяната в нагласите на обществото по важни въпроси като опазването на биоразнообразието и природата като цяло. Номинации получиха 12 души в 10 случая.

 

Експертът от РИОСВ – Русе Венелин Скарлатов е номиниран за установяване и санкциониране на нарушители, засели със земеделски култури терени в защитена зона от „Натура 2000”.

Всички номинирани получиха плакети и парична награда на заключителната пресконференция на кампанията.

Наградите връчи заместник-изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите инж. Красимир Каменов.

Кампанията „Аз пазя горите и орлите на България“ се провежда за трети път. Приемат се номинации на професионалисти и любители, които спомагат за разкриване или предотвратяване на престъпления срещу природата. Примери за престъпления срещу дивата природа са незаконното залавяне на животни от дивата природа и отглеждането им в плен, ограбване на гнезда, яйца и малки; трафик и търговия със защитени видове; използване на незаконни методи за лов с примамки и отрови; бракониерски отстрел; незаконно препариране и др. Всички тези деяния са сериозни престъпления, които се санкционират строго от закона. Според Наказателния кодекс на Република България този, който унищожи, улови, задържи или продаде екземпляр от европейски или световно застрашени вид от дивата флора или фауна, без необходимото за това разрешение и в зависимост от обстоятелствата, се наказва с лишаване от свобода до 5 години, както и с глоба между 2 000 и 20 000 лева и с компенсиране на нанесените щети.

Кампанията се организира от Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) и Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) в рамките на проект „Горите на орела“, финансиран по програма LIFE+ на Европейския съюз.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)