ОУ „Тома Кърджиев“ работи по проект за здравословно хранене и начин на живот

Новините

10-12-2016, 17:29

Снимка:

РУО Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Коледни сувенири от децата на КСУДС-Русе, ще бъдат показани в Mall Rousse

Кординатор на проекта е Полша, а страните партньори по проекта са Латвия, Холандия, Португалия, Турция, България и Италия

Европейски хранителен паспорт е тригодишна програма (2014-2017) на Европейската общност в рамките на Еразъм + KA2 – Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики. Основният предмет на проекта е здравословна храна, начин на живот, навици и приготвяне на традиционни ястия на партньорите, с цел получаване на равни възможности за включване в обществото чрез колективно съзнание и идентичност, основана на храна. Кординатор на проекта е Полша, а страните партньори по проекта са Латвия, Холандия, Португалия, Турция, България и Италия. От страна на България участник в проекта е ОУ „Тома Кърджиев“ – Русе.

Проектът включва 7 институции, 5 от които са училища, които работят с ученици със специални образователни потребности. Останалите две институции са университет и издателска къща, която се занимава с промотиране на изкуство и култура. В проекта основно са включени деца от 5. до 7. клас. За всяка дейност или визита в чужбина стремежът е да се включват различни деца, за да бъдат обхванати възможно повече.

Основните резултати от проекта ще бъдат: сертификат Европейски хранителен паспорт, удостоверение за Europass мобилност, готварска книга-интерактивна и печатна версия с предложени и създадени през тези години рецепти, както и развитието на етапите на проекта през всички дейности.

Включване в обществото е много важен фактор за учениците, тъй като те трябва да установят основни практически умения, свързани с готвене, купуване на храна, знания за здравословна храна, за техният независим, индивидуален живот. Голям брой ученици имат ниско самочувствие, ниски комуникативни умения, ниски основни знания по математика, четене и природознание и преподавателите се надяват, че проектът ще им даде възможност да се стимулират описаните умения. Освен това, реализацията на проекта ще повиши мотивацията на учениците да учат, ще им помогне да увеличат своите интереси в областта на знанието, които са свързани с проекта.

Дейностите , които са минали до момента, са приготвяне на традиционни български ястия или десерти, които ще бъдат включени в готварската книга, посещения на пазари с биопродукти . Посетени са две месопреработвателни фирми със затворен цикъл на производство – фирма „Едрина” от гр. Тутракан и „Свинекомплекс“  Голямо Враново. Осъществени са четири мобилности с деца – от Латвия, Холандия, Турция, Италия. Предстои визитата в България през месец март.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов