Областният съвет по етническите и интеграционните въпроси прие работна програма

Мисия

09-12-2016, 16:45

Снимка:

Пресцентър Областна управа-Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Административен съд – Русе ще разгледа дело по оспорване на решение на старейшини

Община Русе ще модернизира детски градини и училища в ромските квартали

Днес в Областна администрация Русе под председателството на Станимир Станчев – заместник- областен управител на област Русе се проведе заседание на Областния съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси.

Мариела Личева, директор на дирекция „Здравни и социални дейности“ в Община Русе и координатор по проект „Интегриран подход на Община Русе за интеграция на ромите и други уязвими групи на територията на Общини от област Русе“ представи реализираните дейности и напредъка по изпълнението му. Тя посочи, че Община Русе ще модернизира детски градини и училища в ромските квартали, за да ги превърне в привлекателно място за ромските деца. Дейностите по проекта предвиждат консултиране на родители от ромски произход, повишаване на професионалните умения на педагогически специалисти за работа в мултикултурна и мултиетническа среда, повишаване на достъпа и качеството на здравните услуги, създаване на съвременни условия за отглеждане и възпитаване на децата от ромската общност и други уязвими групи. Личева посочи, че изпълнявайки го, Община Русе си поставя амбициозната задача да подобри живота и да създаде подходящи условия за устойчива интеграция на маргинализираните и социално изключени общности с фокус върху ромите и другите, живеещи в сходно на тяхното положение в Област Русе.

Д-р Цветелина Мирчева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ – Русе представи анализ на заболеваемостта от туберкулоза и отчете, че тенденцията в Русенска област е намаляване на годишния брой регистрирани случаи.

Д-р Елка Юстинианова, началник отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ в РЗИ – Русе представи информация за извършените дейности по отношение на Здравната стратегия за лица в неравностойно положение, принадлежащи към етническите малцинства към 30.09.2016 г.

Областният съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси прие своята индикативна работна програма за 2017 г. Станчев призова членовете на съвета да бъдат активни, когато има теми, които са обществено значими и изрази своята увереност, че Областна администрация - Русе ще се отзове за организиране на обсъждането им.

В края на заседанието  Станчев запозна присъстващите с инициативата на Областна администрация Русе за проучване мнението на заинтересованите страни относно ефективността в работата на областните съвети и комисии.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов