Сдружение „Детски пристан“ – Русе помага на децата да са пълноценни личности

Новините

05-12-2016, 14:35

Снимка:

Сдружение „Детски пристан“

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Министър Кралев инспектира ремонта на Градския стадион в Русе

През 2017 г. ще организира Международна детско-юношеска лятна академия по изкуствата

Сдружение с нестопанска цел „Детски пристан“ – Русе работи, мотивирано от идеята, че децата трябва са пълноценни личности. В обществото ни се наблюдават процеси, които провокират у подрастващите проблеми, свързани най-общо с формиране у тях на неправилна самооценка, вследствие на създадена неадекватна социална и семейна среда, в която липсва положителното и мотивиращо въздействие върху децата. За нас, личностно израстване на едно дете трябва пряко да е свързано с гарантирана от обществото възможност за осъзнат личен избор, който да е завършен и устойчив в своята цялост, но създаващ и лична, вътрешна необходимост от по-нататъшно възходящо развитие. Считаме, че у децата трябва да се формира определена база от знания и умения, която да им позволява да вземат информирани решения, а в бъдеще - да могат успешно да защитават лична или обществена кауза. Наред с това - да ги възпита в необходимостта да изслушват и уважават позицията на другия, да участват активно в обществения живот, да търсят решения по проблеми, които ги вълнуват.

Водени от тази мисия, от учредяването до настоящия момент осъществихме следните инициативи:

Международен детско – юношески пленер на тема „Арт разходка с лодка“, проведен в периода 07-10.09.2016 г. В пленера взеха участие над 30 деца от гр. Русе, гр. Габрово, гр.Добрич и гр. Крайова, Румъния. Целта бе да се провокират креативността и таланта им за постигане на различен и нетрадиционен резултат. Чрез различни техники на изобразителни изкуства и фотографията младите таланти изготвиха прекрасни творби, които бяха аранжирани като Арт инсталация изложена в „Mall Rousse“ за близо месец и половина. Всички участници получиха дипломи по време на официалното откриване на изложбата.

Съвместно с Национална асоциация на децата и младите хора с диабет в периода 10-12.10.2016 г. в шест училища и две детски градини в гр. Русе, както и в училищата, детските градини и техните филиали в гр. Сливо поле, с. Ряхово и с. Голямо Враново проведохме изследване за диабет сред учениците и децата. В скрининга бяха включени и служители от Община Русе.

В ход е организирането на предпечатната подготовка на втория том на историята на СОУ „Христо Ботев“ – Русе, което е второто светско училище в България.

През 2017 г. предстои да организираме Международна детско-юношеска лятна академия по изкуствата, която ще надгради осъществената инициатива за провеждане на пленер  града Русе.  По време на тази школа участниците ще се запознаят техники в областта на живописта, графиката, скулптурата и керамиката. Ще им бъде предоставена възможност, въз основа на придобитите нови знания, да изготвят творби, които ще се представят на русенската общественост и гостите на града.

Обмисляме проект за осигуряване на стипендия на дете илидеца, имащи безспорна дарба, но без необходимите за развитието им социален статус, контакти и финансови средства



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов