В Общинския детски център за култура и изкуство обучават над 1200 деца и младежи

Мисия

03-12-2016, 12:53

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

В Русе се увеличават кандидатите за ин витро с донорски материал

Дейността центъра е в две направления: художествено – творческа и културно – развлекателна дейност

В Общински детски център за култура и изкуство са обхванати над 1200 деца и младежи от 4 до 19 години. Всички те участват в 20 формации, като са застъпени всички области на културата и изкуствата. Всяка година към тези формации се прибавя по една нова форма. Днес Центърът разполага и с Школа за класически балет, Школа по китара и Школа за духови инструменти. Благодарение на доброто финансиране от Община Русе, достъпът на децата и младежите до цялата дейност на ОбДЦКИ е безплатен. Качеството на работа е на много високо ниво като за целта са привлечени 30 щатни висококвалифицирани специалисти, а също така и много добри специалисти на граждански договори. Община Русе е предоставила 5 бази в различни райони на града за дейността на Центъра.

Дейността на Общинския детски център за култура и изкуство за периода октомври 2015 – септември 2016 година се разпределя в две направления: художествено – творческа дейност и културно – развлекателна дейност.

Художествено – творческата дейност включва всички формации, които работят в Центъра. Това са три фолклорни ансамбъла – „Здравец”, „Зорница” и „Русчуклийче”, Школа за народни песни и народни инструменти, Детски хор „Дунавски вълни”, Детска вокална група „Слънце”, Тамбурашки оркестър „Русе”, Школа по пиано, Школа за духови инструменти, Школа по китара, Формация за модерен балет „Мираж”, Танцова школа по салса, Клуб по спортни танци, Мажоретен състав, Школа за класически балет, Студио „Театър”, Детска театрална работилничка, Школа по изобразителни изкуства и малка пластика, Школа по народно-приложно изкуство и етнография, Клуб „Приятели на книгата”.

В направление „Културно – развлекателна дейност”, Общинският детски център за култура и изкуство организира различни прояви и инициативи, които допринасят за обогатяване на културния живот в община Русе. На 31 октомври 2015 г. приключи Осмото издание на Национален ученически конкурс за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски”, в който взеха участие над 150 деца и младежи от 25 града на страната. През м. март 2016 г., центърът беше домакин на ІХ издание на Национален фолклорен конкурс за изпълнители на народна музика – деца и младежи певци и инструменталисти, като участниците бяха над 220, разпределени в индивидуални участници, хорове, ансамбли и др. от професионални училища, паралелки със засилено изучаване на фолклор и любители.

През  април бяха отбелязани 30 години от създаването на Фолклорен ансамбъл „Русчуклийче”, който включва над 160 деца и младежи. В началото на  юни Общинският детски център беше основен организатор и домакин на ХХ издание на Национален ученически театрален фестивал „Климент Михайлов”. В рамките на 6 дни на русенските сцени се изявиха 23 ученически театрални формации, разпределени в две възрастови групи.

Общински детски център за култура и изкуство организира множество концерти за национални празници – 6 май, 24 май, тематични детски празници, литературни утра и състезания за децата от начален курс, работилници на Дядо Коледа, Баба Марта, Великденска. На Международният ден на детето – 1 юни, Общинският детски център за култура и изкуство организира събития не само в централната част на града, но и в кварталите, като по този начин се създава празнична атмосфера на множество деца и техните родители



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)