В ОИЦ Русе обсъдиха бъдещото председателство на Съвета на Европа от България

Новините

30-11-2016, 12:01

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

През октомври постъпилите на работа регистрирани безработни от община Русе са 360

Едно от предизвикателствата е да се подготви нова стратегия за развитие и нова многогодишна финансова рамка след 2020 година

За периода  1 юли - 31 декември 2018 г. България за първи път ще поеме председателството на Съвета на Европейския съюз. В тази връзка Областният информационен център – Русе запозна днес представители на различни институции и граждани с ролята, която страната ни ще изпълнява през това време. Председателството се осъществява на ротационен принцип от всяка държава-членка за период от шест месеца.

За да бъде гарантирана приемственост и последователност в работата на Съвета, е създадено „председателско трио“, което изготвя 18-месечна работна програма. България ще си партнира в „триото“ заедно с Естония и Австрия, обясни управителят на ОИЦ-Русе Камелия Златанова. Тя поясни, че Австрия става част от „тройката“ на мястото на Великобритания след Брекзит. Поемането на председателството на Съвета означава страната ни да влезе в ролята на честен и неутрален посредник, за да може успешно да насочва и стимулира работата на Съвета по законодателството на ЕС, да осигурява приемственост в изпълнението на програмата на ЕС, систематичност на законодателните процеси и сътрудничество между държавите членки. Председателството ще позволи на България да постави в центъра на дневния ред на ЕС ясни приоритети, които са от ключово значение за страната и Европейския съюз. Те трябва да се вписват в рамките на плана „Европа 2020“. На този етап е ясно, че за нас важен приоритет са енергийните въпроси. Фокус на програмата на „триото“ са сигурността, икономическият растеж, конкурентоспобността, възможностите за малките и средни предприятия. Какви са предизвикателствата на председателството, коментира още Златанова. Едно от тях е да се подготви нова стратегия за развитие и нова многогодишна финансова рамка след 2020 година. Какви категории събития са планирани у нас по време на българското председателство и как страната ни може да се възползва от това, за да се рекламира като туристическа и бизнес дестинация, как може да популяризира своите природни, исторически и културни забележителности, бе другият акцент на информационното събитие.

 Коментирана беше и възможността Русе също да се включи в програмата по време на председателството и какви са пътищата за това. Представен беше опитът на Словакия, която пое председателството на Съвета на ЕС от 1 юли 2016 г. Камелия Златанова акцентира върху нейната съпътстваща културна програма. Част от включените в програмата събития се реализират в други страни на ЕС, вкл. и в България, както и в страни извън Европейския съюз – в Канада, САЩ, Грузия, Израел и др. България вече използва примера на Словакия и като нея обяви конкурс за лого на българското председателство. ОИЦ – Русе е част от мрежата от 28 информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове в България, функциониращи с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов