Програма на СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ в Русе за събота и неделя

Мисия

25-11-2016, 15:42

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Зала за обучение по китайски език отвори врати в Русенския университет

Всички прожекции от програмата на СФФ в Русе са с ВХОД СВОБОДЕН

Началото на втория киноден от фестивала СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ В РУСЕ е в събота, 26 ноември, 11 ч., с филма „ДЪЛГИЯТ ПЪТ НА СЕВЕР” на режисьора Реми Шайе.

За първи път пред публиката в Русе „София Филм Фест” ще представи специално избрани анимационни филми, които ще очароват както малките киномани, така и техните близки и „ДЪЛГИЯТ ПЪТ НА СЕВЕР” е един от тях. В него се разказва една история от края на XIX в. в Русия. Саша е момиче от аристократично семейство. Наследила приключенския дух на дядо си Олукин – прочут учен и арктически изследовател, който не се завръща от последната си експедиция на Северния полюс, тя мечтае за Великия Север. Родителите на Саша обаче не одобряват изследователската й страст... Какво ли предприема тя? Филмът е озвучен на български език.

В 18 ч. СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ В РУСЕ продължава с българския филм „ЖАЖДА” на Светла Цоцоркова. Творбата, който имаше своята световна премиера на фестивала в Сан Себастиан, донесе редица награди на своя екип – за режисура и операторско майсторство, както и за актьорство на Александър Бенев и Моника Найденова. Във филма те си партнират с големи български актьори като Светлана Янчева, Ивайло Христов, Васил Михайлов, Стефан Мавродиев, Иван Бърнев. „Жажда” е филм за различните лица на любовта. В Русе филмът „ЖАЖДА” ще бъде представен лично от режисьора Светла Цоцоркова.

„КАРЪЛ” на Тод Хейнс ще бъде прожектиран в съботната вечер от 20 ч. Един от безспорните хитове от изминалата година, филмът беше номиниран за Оскар’16 в категориите най-добра актриса в главна роля, в поддържаща роля, операторско майсторство, костюми, музика и адаптиран сценарий. Адаптация на ключовия за творчеството на Патриша Хайсмит роман „Цената на солта”, „Каръл” разказва за две жени със съвсем различно минало, които започват неочаквана любовна връзка през 50-те години в Ню Йорк.

В неделя, 27 ноември, от 11 ч., първото фестивално предложение за деня е вдъхновяващата анимация за малки и големи е „ПРОРОКЪТ” ОТ ХАЛИЛ ДЖУБРАН”. Рисуваният филм с гласовете на Лиъм Нийсън, Салма Хайек, Джон Кразински, Кувенжане Уолис, Алфред Молина, Франк Лангела пресъздава фрагменти от „Пророкът” на ливанския автор Халил Джубран, един от най-популярните сборници поезия, вдъхновил милиони читатели и преведен на над 40 езика от първата си публикация през 1923 г. Вечните стихове са представени в нова, запленяваща форма в „Пророкът” от Халил Джубран” – анимационна антология на режисьора Роджър Алърс („Цар Лъв”), който събира международно признати аниматори, за да превърнат елегантния текст на Джубран в живописно киноизживяване.

Българският филм в последния фестивален ден в Русе е творбата, с която беше открит 20-ият София Филм Фест през март - „ПРОКУРОРЪТ, ЗАЩИТНИКЪТ, БАЩАТА и НЕГОВИЯТ СИН”, представен от продуцента на филма – Росица Вълканова. Денят е неделя – 27 ноември от 18 ч.

„Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син” събира на снимачната площадка една от най-забележителните съвременни френски актриси Ромен Боранже („Диви нощи”, „Пълно слънчево затъмнение”, „Апартамента”, „Рембранд”, „Вик и Фло видяха мечка”),  откритието на Бергман -  Самуел Фрьолер („Най-добрите намерения”, „Диригентът”), световноизвестната македонска актриса Лабина Митевска („Преди дъжда” на Милчо Манчевски), Нермина Лукач („Яж, спи, умри”), Изудин Байрович и българските актьори Ованес Торосян и Красимир Доков. Филмът е заснет в Босна, Холандия (Амстердам и Хага) и Швеция (Малмьо и декор на Хагския Трибунал в студиото в Истад). Оператор е Рали Ралчев, композитор - Теодосий Спасов. Продуцент е Росица Вълканова, с която Иглика Трифонова работи в тандем в „Писмо до Америка” и „Разследване”.

Финалът на тазгодишната програма на СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ В РУСЕ е от  20:30 ч., когато ни предстои среща с най-новата творба на Вим Вендерс - „ВСИЧКО ЩЕ БЪДЕ НАРЕД”. Филмът разказва историята на писателя Томас (Джеймс Франко). Един ден автомобилна катастрофа променя живота му. Филмът се концентрира върху опита на писателя да преосмисли живота си и разказва за търсенето на прошка.

 

Всички прожекции от програмата на СФФ в Русе са с ВХОД СВОБОДЕН!

 

Организатори на събитието са Арт Фест/София Филм Фест и Община РУСЕ, в рамките на Есенния салон на изкуствата и културата. Фестивалът се осъществява още с подкрепата на Националния Филмов Център и веригата киносалони Europa Cinemas.

София Филм Фест в РУСЕ е част от проекта „Операция КИНО”, който екипът на Арт Фест разработва и реализира от 2010 година. Той включва международния кинофестивал „София Филм Фест” с издания в София, Бургас и Пловдив, регионалните издания на СФФ – в над 20 града, които се реализират през последните четири години като част от международния проект „Операция Кино” (обща инициатива на фестивалите в София, Истанбул, Сараево и Клуж), пътуващите из България прожекции на филми от последните издания на СФФ – „СФФ на път” и младежкото издание на фестивала – „СФФ за учащи”.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов