Започна четвъртата Дунавска културна конференция

Мисия

24-11-2016, 14:59

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Двама професори от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ представят книги в Русе

Форумът се организира за първи път в България и е под патронажа на Пламен Стоилов и Петра Олшовски, държавен секретар на Министерството на науката, изследванията и изкуствата на провинция Баден Вюртемберг

Днес, в зала „Европа“ на Доходно здание започна четвъртата Дунавска културна конференция. Събитието откри заместник-кметът по европейско развитие на Община Русе д-р Страхил Карапчански. Присъстваха още държавният секретар на Министерството на науката, изследванията и изкуствата на провинция Баден Вюртемберг –  Петра Олшовски, Ръководителят на Дунавската стратегическа точка в Брюксел –  Матия Вилфен, както и представители на Съвета на Дунавските градове и региони, Работната общност “Дунавски страни”, Дунавския културен клъстер и др.

Форумът, който ще се проведе на 24-ти и 25-ти ноември, се организира за първи път в България и е под патронажа на  Пламен Стоилов и на  Петра Олшовски.

Д-р Страхил Карапчански откри конференцията, цитирайки Жан Моне: „Ако трябваше да започна отначало, щях да започна от културата!” Щастлив съм, че Русе е домакин на това престижно международно събитие. Културата е това, което ни обединява и дава стимул да планираме, дискутираме и мечтаем, като по този начин всички можем да бъдем активни и да добавяме стойност и съвместно да създадем следващи инициативи и проекти, добави още той.

Дунавската културна конференция се организира по инициатива и с финансовата подкрепа на Министерството на науката, изследванията и изкуствата на провинция Баден-Вюртемберг (Германия) във връзка с изпълнението на Стратегията на ЕС за региона на река Дунав. Ключова роля в процеса на подготовка имат Европейската дунавска академия със седалище в немския град Улм, Асоциацията на Дунавските общини в България, Дунавският културен клъстер във Виена, Фондация „Русе – град на свободния дух“, Съветът на Дунавските градове и региони, Работната общност “Дунавски страни”,трета приоритетна област от Стратегията на ЕС за Дунавския регион, Международното дружество „Елиас Канети“ и Контактното звено за Дунавската стратегия в Брюксел. Събитието се провежда за първи път през 2013 г. именно в град Улм. През 2014 г. домакинството се поема от Нови Сад (Сърбия), а през 2015 г. превърналата се в традиция конференция е проведена в Тимишоара (Румъния).

Тематичният фокус на конференцията се поставя върху литературата и театъра, което подхожда на Русе - родното място на Нобеловия лауреат за литература Елиас Канети. Участие взеха гости от 14 дунавски държави, сред които представители на националните, регионални и местни власти, артисти, представители на академичните среди, и културни дейци.

Основната цел на конференцията е да създаде платформа за обмяна на опит между заинтересовани страни в сферата на културата, културните и креативни индустрии в Дунавския регион, да представи релевантни добри практики и многообещаващи проекти, да стимулира дебат относно бъдещето на културните политики и да подсили културното многообразие на региона чрез иницииране на различни форми на многонационално сътрудничество.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов