Пенсионери от Белцов и Русе пресъздадоха ритуали за Деня на християнското семейство

Мъдрите орисаха: И най-важното – в най-големия си гняв да се опомним и зло да не струваме

В истински празник се превърна срещата между представителите на пенсионерските клубове от село Белцов и клуб „Надежда“ от Русе. Домакини на първата съвместна проява станаха хората от третата възраст в Белцов. Повод за събирането се оказа Денят на християнското семейство.

По стар български обичай гостите от Русе бяха посрещнати пред сградата на пенсионерския клуб с питка и сол. След сърдечното нашенско „Добре дошли“ домакините вдигнаха емоционалния градус и дадоха тон на доброто настроение. Певиците от групата за автентичен фолклор „Белцовските баби“ изпълниха любими песни от богатия си репертоар, с които предразположиха връстниците си. Празнуващите бяха поздравени и от децата от клуб „Приятели на словото“ към местното читалище „Пробуда“. Със запалени свешички в ръка те изпълниха молитва за здраве, щастие и благоденствие на българския народ.

Възрастните хора се включиха във възстановката на ритуала, свързан с Деня на християнското семейство. Главната роля беше отредена на ръководителката на „Белцовските баби“ Данка Илиева. Облечена в национална носия, жената изрече наричанията и поръси с пенливо червено вино домашното огнище. „Цъфти къщо! Весели се стопанино! Където и да идеш, в дома си да се върнеш – роса да доведеш, жито да донесеш! За добро сме на този свят, добре да живеем, да не забравяме род и корен. И най-важното – в най-големия си гняв да се  опомним и зло да не струваме. Амин!“, изрече орисницата.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов