Втора работна среща на Клуба на ветераните строители в Русенска област

Мисия

21-11-2016, 16:39

Снимка:

Пресцентър Областна управа

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Клуб „Майки със смели сърца“ стягат фестивала „Светът е за всички“ в Русе

Акцент- превенция и управление на риска от свлачищни явления и процеси

Днес в Областна администрация Русе  се проведе втора работна среща на Клуба на ветераните строители в Русенска област.

Срещата се проведе под патронажа на областния управител  на област Русе, доц. д-р Стефко Бурджиев и с подкрепата на Регионален академичен център Русе.

В своето приветствие към членовете на русенския клуб на ветераните строители,  доц. д-р Стефко Бурджиев благодари на всички за присъствието и изрази своята убеденост, че това заседание ще бъде полезно за всички.

В дискусията взе участие  и акад. Ячко Иванов, един от най-големите български специалисти в областта на земната механика и по превенция и управление на риска от свлачищни явления и процеси.

Сред присъстващите беше и инж. Камелия Денчева, директор на професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия “Пеньо Пенев”, която преди пристъпване към дневния ред благодари за поканата и изрази своята тревога, че строителната професия не е желана  и предпочитана от младите. Също така подчерта, че обществото има нужда от строителство, и че трябва да се помисли в тази посока, за да се променят нещата.

Темата за предизвикателствата пред управлението на строителни отпадъци в България  беше представена от доц. д-р инж. Румяна Захариева, УАСГ – София.

Срещата продължи с презентации на проф. д.г.н. Й. Евлогиев, представител на Изследователската база по геотехника на Геологически институт при БАН - Русе. В своето изложение той представи обследване на свлачищата в северното черноморие, Варненска област. Също така запозна присъстващите със съществуващите от историческо и праисторическо време подземни галерии на територията на гр. Русе и отношението им към устойчивостта на сградния фонд и инфраструктурата.

Представени бяха и съвременните строителни материали и технологии в строителството на нискоетажни обекти от инж. П. Янков и инж. Т. Радославов.

В края на работната среща, доц. В. Богданова и доц. Хр. Харитонов представиха  проект „Градивен занаят“ на Институт по математика и информатика на БАН – филиал Велико Търново и исторически музей гр. Полски Тръмбеш, свързан с дигитализацията на културно-историческото наследство и моста на Колю Фичето.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов