Завърши ученическият конкурс за Първата световна война

Новините

19-11-2016, 10:09

Снимка:

Пресцентър Областна управа-Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кметът Пламен Стоилов откри четиридесет и първото издание на „РУСЕ ДЖАЗ ФЕСТ 2016“

В конкурса се включиха 14 училища от областта с 49 творби – есета, разкази, доклади, студия, очерци и презентации

Вчера във Военен клуб Русе се проведе тържествено награждаване на отличените в ученическия конкурс „Първата световна война – неосъщественият национален идеал за България, победа или поражение“.

Конкурсът се провежда под патронажа на Областния управител на област Русе, а съорганизатори са Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва Русе (РСОСЗР) и Регионално управление на образованието Русе (РУО). Инициативата се реализира във връзка с изпълнение на Националния план за отбелязване на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея.

На събитието присъстваха Станимир Станчев, заместник- областен управител на област Русе,  Димитър Райнов, началник на РУО Русе, майор Илиев, началник на гарнизон Русе,  Игнатов от Община Русе, военнослужещи, ученици, учители, родители и гости.

Димитър Вълков, председател на УС на РСОСЗР поздрави присъстващите на тържествената церемония, с Деня на сухопътните войски – 19 ноември и със заключителния етап от обявяване на резултатите и награждаване на победителите в конкурса.

Станимир Станчев изрази своето искрено удоволствие, че е част от тази изключителна инициатива и благодари на съорганизаторите за вложените всеотдайност, ангажираност и хъс за реализирането на този конкурс.  Дейната работа на организаторите, интересът  на  учениците, родителите и техните научни ръководители е доказателство, че „подобни мероприятия си струват, защото по този начин се съхраняват традициите, изконните български ценности и  историческата ни памет”.

Заместник- областният управител благодари на учениците и учителите за тяхната активност, за любовта им към историческата наука и им пожела да са „здрави, вдъхновени, мотивирани и постоянно търсещи нови хоризонти”.

Той отправи своите благопожелания и към всички военнослужещи по повод Деня на сухопътните войски: „Да следват примера на нашите предци и да съхраняват честта на българската армия, защото тя е гарант за суверинитета на страната ни”.

В конкурса се включиха 14 училища от областта с 49 творби – есета, разкази, доклади, студия, очерци и презентации. Наградите за победителите бяха осигурени от РСОСЗР – таблети, електронни книги и ученически принадлежности.

Призовите места са :

Първа възрастова група V-VIII клас

1-во място Радостина Антимова, 6 клас, разказ, СУ „Васил Левски” Русе, научен ръководител Петя Михайлова;

2-ро място Марио Дамянов, 6 клас, разказ, СУ „Васил Левски” Русе, научен ръководител Петя Михайлова;

3-то място Димитър Петков, 8 клас, есе, ПГИУ „Елиас Канети” Русе, научен ръководител Даниела Маринова

 

Втора възрастова група IX-XII

1-во място Ивайло Великов, 11 клас, очерк, СУЕЕ Св. Константин-Кирил Философ” Русе, научен ръководител Георги Симеонов;

2-ро място Ангел Месарабов, очерк, СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ” Русе, научен ръководител Георги Симеонов;

3-то място Аница Декова, 11 клас, доклад, ПАГ „Гео Милев” Русе, научен ръководител Виктор Савов.

 

Поощрителни награди

Искрен Деянов, 5 клас, презентация, СУ „Васил Левски” Русе, научен ръководител Ивелина Димитрова;

Кристина Иванова, 6 клас, разказ, ОУ „Иван Вазив” Русе, научен ръководител Георги Георгиев;

Октай Алиев, 10 клас, доклад, СУ „Христо Ботев” Глоджево, научен ръководител Яна Асенова;

Гергана Дичева, 12 клас, доклад, СУ „Христо Ботев” Русе, научен ръководител Деница Великова.

Всички участници получиха грамоти от Областния управител на област Русе, а на отличените ученици, училища, научни ръководители и членовете на комисията  се връчиха освен грамоти и книги с историческа тематика.

Присъстващите имаха възможност да изгледат филм, посветен на сухопътните войски в България. Награждаването приключи с музикалните изпълнения на млади таланти



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов