Фондация „Русе – град на свободния дух“ – модел за мултисекторно партньорство

Мисия

15-11-2016, 16:07

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Изложба за 90 години от основаването на Съюза за закрила на децата-Русе

Дейността беше представена на международния форум за социална промяна чрез емпатия в Източна Европа EMPATHEAST 2016

Дейността  на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ беше представена като успешен модел за мултисекторно партньорство по време на международния форум за социална промяна чрез емпатия в Източна Европа EMPATHEAST 2016, който се проведе от 11 до 13 ноември във Враца. Основният въпрос на тазгодишното издание на събитието беше "Какво ни свързва?" - сектори, професии, държави и като хора, търсещи мирни условия за взаимно съществуване. Отговор на този въпрос търсиха лектори и гости от цял свят  в работилници и  дискусии. Набелязани бяха стратегии за успешни практики за създаването на ефективни партньорства и недействащи стереотипи.   По покана на организаторите на събитието, Сдружение  „Фабрика за идеи“, опитът на Фондация „Русе – град на свободния дух“ за създаване на партньорства беше представена от Изпълнителния директор на Фондацията Елена Минкова. Тя беше гост в панел „Мултисекторно партниране с цел инвестиции за социална промяна“, заедно с Уве Коехлер - Генерален Мениджър на  фирма „Халойла“ в България и Денислав Георгиев - Директор Маркетинг във Футболен Клуб Ботев-Враца.  В изложението си Елена Минкова отбеляза, че партньорството стои в основата на успешната мисия, към която се стреми и Фондацията. В продължение на четири години екипът полага усилия за изграждането на устойчива партньорска мрежа между държавни и общински културни и образователни институции, читалища, неправителствени организации, творци и изобретатели, медии и представители на бизнеса. Идеята е обединяване на усилията в търсене на креативните идеи, които биха направили Русе още по-привлекателно място, както за местните хора, така и за туристите. Целта е дунавският град да се утвърди като център на културата, изкуството, науката, образованието и спорта.  

По време на форума бяха представени и конкретни примери за успешни проекти, реализирани в партньорство между Фондация „Русе-град на свободния дух“, неправителствени организации и представители на бизнеса, както и програмата  „Знание и растеж“, която се осъществява съвместно с ВН-социален проект на Еконт. 

Елена Минкова отбеляза, че процесът на създаване на партньорства е сложен и е свързан с определени очаквания и емпатия. Път към определена цел, по който всички вървят заедно. Път, изграден от доверие, сигурност, взаимно уважение, съпреживяване на емоции, чувства и мисли.  В тази връзка акцентите в работата на екипа на Фондация „Русе – град на свободния дух“  са свързани с отчетност пред дарители и общество, по-голяма прозрачност и все по-голяма прецизност при селекцията на проектите и усвояването на средствата, каза още по време на форума Минкова .

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов