Майсторки - кулинарки от Ценово стават телевизионни звезди

Животът

11-11-2016, 13:25

Снимка:

Пресцентър Община Ценово

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

1100 участника на фолклорния събор в Ценово

70 нови книги попълниха фондовете на библиотеката в Ценово

В предаването беше представен и народният обичай тлъка, характерен единствено за района на Ценово

Членовете на пенсионерския клуб „Млади сърца“ в Ценово участваха в телевизионно шоу по кулинария. Пред камерите жените пресъздадоха характерни за района ястия. Облечени в народни носии, дамите с побелели коси сготвиха общо девет гозби. Идеята е предаването да се излъчи в навечерието на Никулден и по тази причина повечето от гозбите бяха свързани с риба. Изявените кулинарки представиха три вида шаран – с пълнеж от орехи, ориз и курбан. На празничната трапеза не липсваше и баницата мъкарина, която се приготвя единствено в този район на България. За десерт пенсионерките забъркаха ценовска халва и завъртяха тиквеник с домашно точени кори. Жените споделиха, че рецептите за приготвянето на ястията през годините се предават от майка на дъщеря поколения наред.

В предаването беше представен и народният обичай тлъка, характерен единствено за района на Ценово. В пресъздаването на традиционния ритуал се включиха и участници в Детската група „Славейче“ с ръководител Румяна Иванова. Според възрастните жители на Ценово тлъката е разновидност на седянката. Тук обаче хората идват, за да помогнат на домакините в дейности, за които са необходими повече работни ръце. Тлъките обикновено се организират предимно при белене на царевица и ронене на слънчоглед. Пред телевизионните камери беше пресъздаден народният обичай изнасяне даровете на булката преди сватба.

Пенсионерският клуб „Млади сърца“ води изключително активен и пълноценен живот. Всяка сряда е определена като ден за събиране. В клубната база жените  не само обсъждат делничните проблеми, обменят информация за домакинството, бистрят политиката, отбелязват празници и рождени дни, но и чертаят планове за бъдещата си дейност. За по-малко от година бяха пресъздадени и съхранени за поколенията характерни народни обичаи, като всички са заснети в автентичен вид.  Самобитният и колоритен обичай нашиванки беше представен пред делегация от Швейцарския червен кръст.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов