Министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова посети Русенския университет

Новините

11-11-2016, 08:12

Снимка:

Пресцентър РУ

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Георги Марков се срещна с русенски депутати от ГЕРБ и с обществеността в препълнена зала

Прави се закон за социалните услуги

Схемите за трудова заетост на младежите и работата в социалната сфера бяха акцентите в разговора на министъра на труда и социалната политика  Зорница Русинова със студенти от Русенския университет. На срещата присъстваха   Светлана Ангелова, народен представител от 19-ти МИР и изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Драгомир Николов.

По време на посещението си във висшето училище министър Русинова се запозна с дейността на Кариерния център, който осъществява пряката връзка между студентите и работодателите. „Университетът в Русе е един от малкото в България, в които съществуват такива центрове, а вашият е прекрасен“ - коментира Русинова. Тя отчете като добра практика регулярните срещи на експерти от Агенцията по заетостта с русенски студенти и представи пред аудиторията схемите за младежка заетост, финансирани по национални и европейски програми.

Министър Русинова припомни трите основни принципа, върху които трябва да се гради социалната политика: активност, съпричастност и диалогичност. Тя приветства младите хора, обучаващи се в направлението „Социални дейности“: „Професията на социалния работник е такава, че трябва сърце, за да я упражняваш. Ако не се работи със сърце, много трудно може да се издържи на напрежението в тази работа. Затова ви поздравявам с избора професия!“ - и допълни: „ Но, освен сърце е нужен и професионализъм, защото проблемите, които стоят пред работещите в тази сфера са всъщност проблемите на нашето общество – тези на децата, на младите и на възрастните.“

Министър Русинова акцентира върху най-значимите инициативи в областта на младежката заетост, върху които работи МТСП- програмите за младежки стажове, за допълнително обучение, за повишаване на териториалната и географска мобилност и за кредитиране на младежи до 27 години, желаещи да стартират собствен бизнес.

Министър Русинова обърна внимание върху необходимостта от закон за социалните услуги и започналата работа по създаването му, която обоснова така: „Законът е необходим, защото трябва да бъдат гарантирани качеството и ефективността на социалните услуги. Много често те не са само социални, а са интегрирани със здравни и други. Затова е трябва да има строга координация между всички институции, предоставящи такива услуги.“

Министър Русинова говори и инициативите в  създаването на условия, близки до семейната среда за децата, изведени от детските домове и за приемната грижа. След това посочи и ангажимента на обществото към възрастните хора за изграждане на среда за пълноценен живот, като каза, че едни от най-тежките проблеми в социалната сфера са свързани именно с това.

Срещата завърши с множество въпроси, на които министър Русинова изчерпателно отговори. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов