ОД на МВР - Русе: Денят на изборите в Русенска област започна в спокойна обстановка

В изборния ден МВР осъществява само външна охрана на изборните помещения

Охраната на изборните помещения през изминалата нощ протече нормално. Тази сутрин секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени на РИК и СИК без нарушения, до този момент няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите на територията на областта.

 

Около 330 служители от ОДМВР- Русе, Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”-Русе, Жандармерия и Гранична полиция са пряко ангажирани със сигурността на местата за гласуване и мероприятията, свързани с вота. Те осъществяват охраната на над 320 секции в областта.

 

Днес има и засилено полицейско присъствие на територията на областта, както и подсилено дежурство в районните служби на пожарната.

 

В изборния ден МВР осъществява само външна охрана на изборните помещения. Служителите на полицията могат да влизат в секциите само при необходимост за възстановяване на реда, след искане от председателя на съответната избирателната комисия.

 

Законът забранява в изборните помещения да бъдат допускани въоръжени лица, носещи предмети опасни за живота и здравето, както и хора в нетрезво състояние. Забранено е и паркирането на автомобили в непосредствена близост до секционните помещения.

 

Съвместно с Областна администрация - Русе и РИК са предвидени конкретни мерки за осигуряване безопасността на движението при транспортиране на бюлетините и протоколите до РИК, след приключване на изборния ден. От РИК до ЦИК София материалите също ще бъдат с полицейска охрана.

 

В Областната дирекция на МВР-Русе, със заповед на директора, е създаден Оперативен щаб. Щабът поддържа връзка с всички поделения на МВР на територията на област Русе и с всички организации, имащи отношение към вота.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов