Губернаторът тържествено връчи отличията „Будител“

Мисия

01-11-2016, 14:49

Снимка:

Пресцентър Областна управа

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Къщите на стария Русе ще видим в изложба

На 11 май ще бъдат връчени отличия за цялостен принос в областта на образованието

Днес, в Деня на народните будители в Зала „Свети Георги“ на Областна администрация Русе се проведе тържествено заседание на секторната комисия в областта на образованието и пазара на труда.

На заседанието бяха официално наградени номинираните в конкурс за постигнати високи образователни резултати в област Русе. Конкурсът се организира от Областна администрация, с подкрепата и съдействието на Регионалното управление на образованието.

Поздравления към членовете на Комисията и гостите в залата по случай празника ноември направиха Стефко Бурджиев, областен управител на област Русе и Станимир Станчев, заместник- областен управител.

Откривайки официалната церемония, заместник областният управител изрази своето изключително задоволство, че именно на този ден ще се връчи отличието „Будител“, „защото трябва да отдадем почит и уважение към всички български учители, които с достойнство и морал дават знания и възпитават в добродетели и нравствени ценности поколения българи“. Той изрази и своето  удовлетворение, че точно на 1 ноември провеждаме днешното заседание и по този начин отбелязваме подобаващо Деня на народните будители. Конкурсът и награждаването в този ден са факт благодарение на съвместните усилия на експертите от администрацията и Регионалното управление на образованието.

Димитър Райнов, началник на РУО Русе представи процедурата и регламента, по който се е провел конкурса. В четирите категории – новаторска и творческа дейност, извънкласни дейности, успешно партньорство и проспериращ млад учител са постъпили 25 номинации, като отличените са 9, както следва:

Категория „Новаторска и творческа дейност“:

Деян Стайков, учител по история и цивилизации, география и икономика – ОУ „Любен Каравелов”;

Д-р Марияна Георгиева, учител по български език и литература – СУПНЕ „Фридрих Шилер” Русе.

 

Категория „Извънкласни дейности“:

Ирена Георгиева, учител по музика – ОУ „Иван Вазов” Русе;

Любомир и Елка Антонови, ръководители на фанфарен оркестър към СУ „Васил Левски” с професионални паралелки гр. Ветово;

Илианка Димитрова, учител по немски език и Агнес Генова, начален учител, ръководители на детска театрална студия на немски език – СУЕЕ „Свети  Константин-Кирил Философ” Русе.

 

Категория „Успешно партньорство“:

Група на клавирните педагози – НУИ „Проф. Веселин Стоянов” Русе.

 

Категория „Проспериращ млад учител“, отличие получават:

Таня Симеонова Тодорова, начален учител – ОУ „Никола Обретенов“ Русе;

Ралица Мирчева, учител по бълг. език и литература, СУ „Панайот Волов” Бяла;

Милена Чернева, учител по английски, ПАГ „Гео Милев” Русе.

Първенците получиха Отличие „Будител“ и книгата „Русе в стари снимки, документи и портрети“ от доц. д-р Стефко Бурджиев, г-н Станимир Станчев и г-н Димитър Райнов. В награждаването се включиха и студентите от РУ „Ангел Кънчев“,  Георги Георгиев и Гюляй Аккъ, които изпълняват функциите на областен управител и заместник областен управител, в провеждащия се днес ден на „Студентското самоуправление“ в Областна администрация Русе. Бурджиев прочете част отз „Легенда за будителите“, която е записана като посвещение към всяка от книгите:  „Те не изглеждали по-различно от другите хора, само очите им били едни такива – искрящи. Повечето станали даскали, а имало и такива, които скитали от село на село и разказвали, че дедите им били свободни хора....Научили милиони люде да четат и пишат, да прогледнат, да събудят духа си! Тези хора били наречени народни будители... Благодарните народи ги нарекли Бели ари, носителите на Светлината или още Господ ари – Хората на Бога!.."

Грамоти за участие бяха връчени и на всички номинирани в 4-те категории на конкурса.

В края на тържественото заседанието Станимир Станчев  поздрави всички будители за благородната мисия, която изпълняват. Той сподели и новата инициатива, която ще бъде реализирана през следващата година. На 11 май, когато почитаме Светите братя Кирил и Методий ще бъдат връчени отличия за цялостен принос в областта на образованието.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)