Десетки граждани, студенти, ученици и журналисти посетиха Окръжен съд – Русе

Новините

31-10-2016, 14:40

Снимка:

РОС

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Теодосий Спасов и Биг Бенд Русе ще свирят на 4.11 в Голямата зала на Доходното

Интерес предизвикаха темите за детското правосъдие, съдебните процедури с участието на деца, децата – жертви и извършители на престъпления

На 28-ми октомври 2016 г. Окръжен съд – Русе отвори врати за всички желаещи да се запознаят отблизо с дейността на институцията. Инициативата е част от кампанията на Висшия съдебен съвет (ВСС) за провеждане на „Дни на отворените врати в органите на съдебната власт“. Денят на отворените врати в Окръжен съд – Русе стартира със симулиран съдебен процес, по време на който студенти от ІV-ти курс на Юридическия факултет към Русенски университет „Ангел Кънчев“ разиграха гражданско-правен спор за недвижим имот. За подготовката на студентите помогнаха окръжен съдия Христо Лазаров и Ваня Пантелеева – доктор по право и техен преподавател в университета. Бъдещите юристи, които влязоха в ролята на съдии, адвокати, ищец, ответник, свидетел и вещо лице, спазвайки процесуалните правила на един граждански процес, осъзнаха че невинаги всичко е черно и бяло и че въздаването на справедливост и отстояването на законността е нелека задача. На раздяла студентите получиха благодарствен адрес от административния ръководител на съда – съдия Искра Блъскова, с пожелание с все такъв ентусиазъм и всеотдайност да отстояват върховенството на закона и да не забравят, че „IUS EST ARS BONI ЕТ AEQUI“ (Правото е изкуство за доброто и справедливото). Малко по-късно в една от съдебните зали в присъствието на журналисти, зам.-председателят и ръководител на гражданското отделение – съдия Анета Георгиева, демонстрира как на практика се разпределят делата и се определя съдия-докладчик чрез Централната система за случайно разпределение на делата към ВСС.

 

В 11.30 часа гости в Русенската съдебна палата бяха седмокласници от Основно училище „Иван Вазов“ гр. Русе. Учениците имаха възможността да разгледат стъклописите, които красят стените на „Мраморната зала“ в палатата. Под формата на беседа децата научиха за структурата на съдебната система в Р България, за професията „магистрат“, за видовете дела. Интерес у гостуващите ученици предизвикаха темите за детското правосъдие, съдебните процедури с участието на деца, децата – жертви и извършители на престъпления.

 

Мероприятията продължиха с опознавателна обиколка из канцелариите на съда, по време на която желаещите имаха възможност да научат повече за структурата и организацията на работа в ОС-Русе, за дейността на магистратите и съдебните служители, както и за различните съдебни процедури. 

На финала беше презентирана интернет-страницата на ОС-Русе и най-новата услуга в помощ на гражданите - модул за електронен достъп до делата. Модулът, който е разработен със собствен ресурс на съда, функционира от началото на месец октомври и дава възможност на страните по делата напълно безплатно да получават информация за пълното движение по делото, както и до текста на постановените съдебни актове.

 

През целия ден гражданите имаха възможността да присъстват в съдебна зала и да наблюдават заседанията по насрочените за деня въззивни граждански дела, председателствани от адм.ръководител на съда – съдия Искра Блъскова и наказателни дела, председателствани от зам.председател и ръководител на наказателното отделение – съдия Свилен Сирманов.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов