Петата национална хорова среща изпълни Голямата зала на Доходното

Мисия

30-10-2016, 15:37

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

21 СИК има в Русе за хора с увредено зрение и със затруднения в придвижването

Вторият ден от хоровата среща се състоя в храм-паметника „Света Троица”

В два дни русенци и гости на града се насладиха на хоровото изкуство и разнообразен репертоар с песнопения. Със светска музика започна първия концерт от фестивала на 29 октомври. Домакините на хоровата среща – детско-младежки хор „Св. Георги Победоносец” към Общински младежки дом Русе, откриха срещата с химна на България и химна на народните будители.

Тази година на сцената се изявиха гостуващи хорове от град Варна, Шумен, Трявна и Казанлък. Камерен хор „Еуфоника” с диригент Кремена Софрониева, смесен камерен хор „Севтополис” с диригент Дора Кошева, смесен хор „Касиана Доместика” с диригент Юлияна Панова и хора на варненските жени и девойки при Хорова школа „Проф. Марин Чонев” с диригент Захарина Милкова-Никитасова. Повече от два часа русенци се насладиха на светска музика, както и изпълнения с православни напеви.

Вторият ден от хоровата среща се състоя в храм-паметника „Света Троица”. След неделната литургия храмът се изпълни с православни песнопения. Изключителни отзиви получиха всички хористи от присъстващите миряни. След концерта се състоя среща на ръководители, диригенти и пианисти в сграда на Младежкия дом. Обсъдиха се теми, свързани с ролята на учителите по музика за популяризирането на хоровото изкуство сред подрастващите и стимулирането им към участие в градските представителни хорови формации.

На финала диригентите си пожелаха много съвместни изяви и участие в Шестата хорова среща.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)