Деца се отдадоха на четене с актриса в РБ "Л. Каравелов" – Русе

Мисия

30-10-2016, 12:01

Снимка:

РБ "Любен Каравелов"

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

„Съюз на пенсионерите 2004” – Русе организира на литературен следобед „Вам, будители народни”

Направиха и кастинг на книга. Победител е романът „Мост към Терабития“ на Катрин Патерсън

В Регионална библиотека „Любен Каравелов“ се проведе поредното забавно съботно занимание с малките приятели на Детския отдел. Във верижното четене с децата и родителите този път се включи Евгения Явашева, актриса от Драматичния театър „Сава Огнянов” в Русе. Артистичната гостенка на четящото шоу успешно забавлява аудиторията с приключенията на новия „главен герой” - малкия Никола, а съботната среща се превърна в незабравимо и вълнуващо приключение.

 

Книжката „Сладкото котенце” от поредицата за малкия Никола е направена в адаптиран текст по приключенията на знаменития герой на хумориста Рьоне Госини. За разлика от френския оригинал, където повествованието се води от името на Никола, тук разказът е много по-ярък, обективно наситен с пряка реч, за да бъде приключението истинско, да вълнува реалния детски свят и да провокира добро настроение.

 

Веднага след четенето започна втората съботна инициатива - кастинг на книга, в която жури бяха малките читатели и приятели на Детския отдел. Кастингът премина в пет етапа. Пред аудиторията бяха представени книгите: „Макси“ на Уш Луун; „Лиза и къпиновата принцеса“ на Мариане Ефингер; „Мая и Моте“ на Антье Сцилат; „Мост към Терабития“ на Катрин Патерсън и „Момчето с роклята“ на Дейвид Уолямс. Три от изданията са от “Читателска щафета 5: Патилански приключения”. По регламент във всеки етап, в зависимост от предпочитанията на детското жури, отпада по една книга, за да остане накрая победителят. Забавлението е образователно и възпитателно, защото формира у децата читателски вкус и чувство за правилна преценка на литературен текст. Книгата-победител е оценявана по няколко критерия: заглавие, оформление на корицата, атрактивен откъс от повествованието и анотация на издателите. В поредния „Кастинг на книга” победител е романът „Мост към Терабития“ на Катрин Патерсън.

 

Радостно е, че малките русенчета показаха невероятен усет към качествата на това произведение, защото то носи на авторката световната награда за детска литература „Ханс Кристиан Андерсен” през 1998 г. Книгата има още 8 отличия в САЩ и по света и е филмирана два пъти.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов