Депутат Светлана Ангелова: Има належаща необходимост от правна регламентация на доброволчеството

Новините

28-10-2016, 12:56

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Благотворителна инициатива на Русенската митрополия

Законът има за цел да стимулира полагането на доброволен труд

Има належаща необходимост да бъде създадена правна регламентация на доброволчеството в България, заяви днес народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Светлана Ангелова. Поводът бе внасянето в Народното събрание на проектозакона с подкрепата на народни представители от коалиция „Патриотичен фронт“.

 

 „Ежедневно сме свидетели на доброволческа дейност във всички сфери на обществения живот и създаването на такава правна регулация на тази дейност в специален закон цели да определи и стимулира доброволческата дейност у нас“, добави депутатът.

 

В края на 2014 година след работна среща с участието на близо 45 неправителствени организации, която се проведе в сградата на Народното събрание тя пое ангажимент да внесе проектозакона за доброволчеството. Бяха приети много предложения за прецизиране на текстовете, последвани от широка дискусия, припомни Светлана Ангелова.

 

Смисълът на един закон за доброволчеството е да регламентира отношенията между доброволците, организациите и страните, нуждаещи се от техния труд, като дефинира правата, задълженията и сигурността им.

 

Законът има за цел да стимулира полагането на доброволен труд. Това е израз на държавна воля за подкрепа на тази дейност и отчитане на нейната значимост.

 

Дейността на доброволеца се координира, координира и наблюдава от доброволческа организация или формирование. Тя не се извършва спонтанно или инцидентно от дадено лице. Доброволец може да бъде всяко лице, което извършва доброволческа дейност, вкл. Непълнолетни, ако е налице предварително писмено информирано съгласие на техен законен представител. Доброволческата дейност се организира от органи на изпълнителната власт, от организации на бюджетна издръжка, от международни организации, юридически лица, като дейността се извършва в тяхна полза или в полза на физически лица. Органите на изпълнителната власт и организациите на бюджетна издръжка създават доброволни формирования за осъшествяване на доброволческа дейност с решение на ръководителя на съответното ведомство или организация. Министерството на правосъдието на своята електронна страница поддържа публичен списък на лицата, организиращи доброволческа дейност.

 

Два вида доброволчество са описани в проектозакона – краткосрочно и дългосрочно. Първият вид се отнася за лица, извършващи такава дейност по – малко от 30 дни в рамките на 1 календарна година.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов