Белгия спира споразумението СЕТА ?

Без мандат от местната власт на Валония Белгия остава единствената от 28 държави в ЕС, които блокират подписването на СЕТА, насрочено за 27 октомври

Регионалният парламент на Валония няма да спази поставения за днес срок от Европейския съюз да даде съгласие за споразумението с Канада за свободна търговия (СЕТА). Това заяви пред белгийското радио РТЛ неговият председател Андре Антоан:

Не, няма да е възможно. Живеем с постоянни заплахи и това не е приемливо между демократи. Първо ни казаха, че крайният срок е петък, после – неделя сутрин, а сега понеделник. Това не е сериозно. От април насам сме предупредили Еврокомисията, че ако няма радикални промени в текста, отговорът ще е „не“. Изправени сме пред една камара текстове сега – имаме 300 страници договор плюс 1300 страници приложения, три тълкувателни декларации, имам писма, двустранни декларации. Дори сега има декларация от федералното правителство на Белгия, за която то не ни е консултирало.

Без мандат от местната власт на Валония Белгия остава единствената от 28 държави в ЕС, които блокират подписването на СЕТА, насрочено за 27 октомври.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск очаква окончателен отговор от белгийския премиер тази вечер.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов