Свещеници и миряни от шест енории в Русенска и Великотърновска епархия споделяха мнения за църквата

Новините

23-10-2016, 18:50

Снимка:

храм "Св. Николай Чудотворец" Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кметът Стоилов и русенски депутати поздравиха БДЖ по случай 150 години от първата ж.п. линия

Представиха книгата на Зоран Кръстич, клирик на Сръбската православна църква, “Църквата и духът на времето"

В съботния ден в град Горна Оряховица в храм „Свети Три Светители“ с енорийски свещеник Зоран Мамучевски се осъществи среща между свещеници и енориаши от шест енории в Русенска и Великотърновска епархии. Отслужени бяха Утреня и света Литургия, по време на които храмът беше изпълнен с над 50 миряни. След Богослужението, на чаша кафе в неформален опознавателeн разговор в двора на храма, всеки от присъстващите се представи и сподели своя опит от живота си в Църквата. След кратката беседа за запознаване и създаване на трайни контакти бе представена новата книга на прот. Зоран Кръстич, клирик на Сръбската православна църква, под заглавие „Църквата и духът на времето". Изданието е осъществено с материалната подкрепа на Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум. Книгата презентира доц. Свилен Тутеков, който е и неин преводач от сръбски. Последва оживена дискусия за Църквата и нейната роля в обществото.
Всички участници получиха вкусен обяд в социалната кухня, построена към храма. Програмата продължи с кратка екскурзия до близкото село Арбанаси.
Инициативата е с цел обмяна на опит между православни енории и е част от проекта „Един другиму и на Христа Бога целия си живот да отдадем“ - за укрепване на енорийската общност към храм „Свети Николай Чудотворец“, и е финансиран от Фондация „Комунитас“.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов