Шест русенските номинации в музикалния конкурс за наградата „Кристална лира“

Мисия

22-10-2016, 10:23

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Университетът посвети и издаде книга в чест на доц.Руси Русев

Между тях е цигуларят Светлин Русев, „Дунавски звуци“, оркестърът на Операта

В раздел „Балет“ е предложена балерината на Държавна опера - Русе Весела Василева за две роли: Одета-Одилия от „Лебедово езеро“ и за Китри в „Дон Кихот“ на Минкус. 

Номинация има русенският хор „Дунавски звуци“ към читалище „Ангел Кънчев“ за изпълнение на „Половецки танци“ от Бородин по време на фестивала „Мартенски музикални дни“ и по случай 80-годишнината на хора. 

За „Кристална лира“ е номиниран роденият в Русе цигулар Светлин Русев, който отскоро е назначен за артистичен директор на Софийската филхармония. Предложението за него е за концерт със Софийска филхармония под диригентството на Жан-Бернар Помие в зала „България“ през март 2016 година. 

В раздела „Постановъчен екип“ за „Кристална лира“ е предложен екипът, осъществил новата русенска постановка на „Севилският бръснар“ на Росини през август тази година - режисьорът Боян Иванов, диригентът Карло Донадио, диригентката на хора Стелияна Димитрова-Хернани, хореографката Ангелина Гаврилова и художничката на декора и костюмите Яна Дворецка. 

Оркестърът на Държавна опера - Русе е с номинация за финалния си концерт на тазгодишните „Мартенски музикални дни“. 

За „Кристална лира“ е номиниран директорът на Държавна опера - Русе Найден Тодоров за операта „Селска чест“ и „Стабат Матер“ на Росини, изпълнени в Русе, за „Турандот“ и „Бал с маски“ в НДК и за два концерта. 

Наградите „Кристална лира“ ще бъдат връчени за 20-и път на тържествена церемония на 1 ноември в Държавния музикален театър в София.Снимка на Деня

Аспарухово отбеляза Кръстовден