Прогнозата за развитие на Русенска област е положителна

Мисия

21-10-2016, 18:15

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

600 000 000 евро ще струва магистралата Русе - Търново

Русе изостава по Националната програма за енергийна ефективност за многофамилни жилищни сгради

Основна тема на проведеното днес заседание на Областния съвет за развитие на област Русе, председателствано от Стефко Бурджиев, областен управител на  Русе, беше етапът на подготовка и изграждане на автомагистралите „Хемус“ и „Русе – Велико Търново“.  Инж. Йосиф Йосифов от Областно пътно управление представи темата. Той отбеляза, че изграждането на магистрала Русе – Велико Търново е приоритет на АПИ. Вече е сключен договор за изработване на проект в идейна фаза, като за неговото завършване се очаква оценка за въздействието върху околната среда, която ще бъде готова през март 2017 г. Проектът е внесен за оценка в УО на ОПТТИ, след което, при положителна резолюция, ще бъде финансиран с близо 600 млн.лв. За републиканската пътна инфраструктура на територията на област Русе, той съобщи, че 129 км от нея е в добро, 144 – в средно и 223 – в лошо състояние. Изпълнените дейности през 2016 г. до сега възлизат на близо 1,6 млн.лв.

При голям интерес се дискутира окончателният доклад и последващата оценка на Стратегията за развитие на област Русе през предния планов период. Доц. д-р Даниел Павлов представи анализа на показателите по петте приоритета на документа. Най-силно впечатление направи приоритетът за качеството на живот на населението, където от наблюдаваните 8 показателя 3 имат отрицателна тенденция. Това са демографското развитие, обезпеченост на здравните заведения с лекари и спад в броя на реализираните нощувки. В края на презентацията беше обобщено, че оценяващият екип от Русенски университет- проф. д-р Диана Антонова, доц. д-р Милена Кирова, доц. д-р Даниел Павлов, д-р Свилен Кунев и д-р Натали Венелинова дава положителна оценка за развитието област Русе и предвижда високо ниво на изпълнение на Областната стратегия за развитие за периода 2014 – 2020 г.

По време на заседанието се представи тенденцията в развитието на областта по 11 ключови показатели, като само по един от тях тя е негативна- броят на населението в трудоспособна възраст.Предвид изоставането в участието в Националната програма за енергийна ефективност за многофамилни жилищни сгради, Областният съвет за развитие препоръча да се проведе информационна кампания в общините Русе, Бяла и Две могили за условията и ефектите, които се постигат с нейното приложение и да се използват възможните информационни канали за популяризиране на постигнатите резултати и положителните ефекти сред гражданите



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов