Общинска фондация "Русе – град на свободния дух" се отчита

Мисия

19-10-2016, 11:33

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кандидат-президентската двойка на ГЕРБ Цецка Цачева и Пламен Манушев в Русе утре

Изтича мандатът на настоящия изпълнителен орган на фондацията

Управителният съвет на Общинска фондация "Русе – град на свободния дух" прeдставя отчет за дейността си през периода 2012-2016 г. пред Общински съвет – Русе на 20 октомври. Поводът е изтичащият през тази година мандат на настоящия изпълнителен орган на Фондацията. Периодът от 2012 до 2016 г. за Фондация „Русе – град на свободния дух" премина в търсене на иновативни идеи, стимулиране и подкрепа на таланта, създаване на междусекторни партньорства и обединяване на русенци.

 

През изминалите четири години екипът на Фондация „Русе – град на свободния дух“ даде своя принос за утвърждаването и популяризирането на Русе като място, предоставящо възможности за всеки да развива своята творческа визия и да достигна ново равнище на своя талант. 

 

От 2014 година Фондация „Русе – град на свободния дух“  работи в две основни направления: Подпомагане на лица с изявени дарби в Община Русе и Организиране и подкрепа на местни инициативи, които надхвърлят утвърдените формати и мащаби.

 

През 2014 г. беше създаден фонд "Лицата на Русе", който стимулира дейността на талантливи русенци, изявяващи се в различни сфери на науката, образованието, изкуството и културата. Със своите постижения  те  популяризираха града ни на национално и международно ниво.

 

Данните за последните три години показват, че с подкрепата  на Фондацията близо 240 таланти в различни сфери на обществения живот са  получили възможност за изява и развитие. Това са 21 лица и 20 екипа от Русе. Повечето извоюваха големи успехи и станаха достойни посланици на града ни пред света. 

 

Във връзка с кампанията „Русе – град на свободния дух“ през 2014 г. беше създаден фонд „Местни инициативи“, чрез който се реализират мащабни и иновативни събития. Те обогатяват традиционния календар,  допринасят за популяризирането на Русе в национален и международен мащаб и обединяват различни общности по интереси. Благодарение на активността на Управителния съвет периодично се организират конкурси за проекти, чиято цел е да се селектират най-оригиналните идеи, които са в синхрон с поставените цели и задачи.   

 

През последните две години по инициатива и с подкрепата на Фондацията са реализирани 226 събития, с 11 945 активни участници от страната и чужбина. Те са привлекли публика от близо 100 000 души годишно. Подпомогнати са общо 60 проектни екипа и са реализирани 1747 творчески продукта.

 

Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“  създаде и помогна за утвърждаването на мащабни и иновативни събития, които привличат вниманието на участници и публика  както от града, така и от България и чужбина, сред които Парад на ретро автомобили, Международен фестивал на пясъчните скулптури SANDFEST  RUSE, Международен фестивал на ледените скулптури RUSE ICE FEST,  Грийн Рок Фест, Музикална академия „Алегра“.

Кампанията „Русе – град на свободния дух“ продължава и през 2016 г. с реализирането на 27 проекта в областта на културата, изкуството, науката и образованието, съхранението на културно-историческото наследство.

 

В началото на 2016 г. за първи път Фондация „Русе – град на свободния дух“ организира и благотворителна кампания. Тя е под мотото „Талант без граници“ и има за цел да подпомогне обновяването на клавирните музикални инструменти на Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ в Русе. Училището, от което са започнали своето професионално развитие стотици талантливи музиканти от цял  свят.  До края на септември 2016 в рамките на кампанията са събрани 181 364 лв., които ще позволят ремонт на концертен роял и 25 пиана, както и закупуване на нов роял.

 

За да утвърди ролята на учителите като будители в съвременното общество, за трета поредна година, в навечерието на 1 ноември – Деня на народните будители, Фондация „Русе – град на свободния дух“ провежда конкурс за присъждане на званието Посланик на свободния дух в моето училище“. Той е предназначен за учители от Русе, а номинациите се правят от ученици.

През 2016 година по инициатива на Управителния съвет и по волята на Общински съвет – Русе, Фондацията разшири сферата си на дейност, като прибави към нея и спорт. Това даде възможност на организацията да се включи активно в реализирането на кампанията, посветена на избора на Русе за Европейски град на спорта за 2016 г.  Акцент в работата на Фондацията е иницииране и подкрепа на събития, свързани с приобщаването на русенци към активния и здравословен начин на живот.

В рамките на кампанията „Русе – град на свободния дух“ през  2014 и 2015 г. беше създадено партньорство с 238 местни, национални и международни културни и образователни институти, неправителствени организации и др.  

През 2015 година Фондация „Русе-град на свободния дух“ влезе в състава на партньорската мрежа на евро-средиземноморската Фондация „Анна Линд“. Членството на русенската Фондация открива възможности за активен диалог с неправителствени организации от 42 държави в света по проблемите на културата, изкуството, образованието, гражданското общество.

С оглед на активната ангажираност и постигнатите забележителни резултати при реализацията на кампанията „Русе - град на свободния дух“, Община Русе беше избрана за тематичен лидер в сектор "Култура", заедно с гр. Улм, Германия. Това стана по време на заседанието на Управителния съвет на Съвета на Дунавските градове и региони във Виена през 2014 г.  В съвместната си дейност двете общини ще поставят фокус върху активното промотиране на богатото културно-историческо наследство на Дунавския регион, както и върху привличане на финансиране от Европейския съюз за реализацията на широкомащабни проекти в сферата на културните и творчески индустрии.

В резултат на активността на екипа на Фондацията, в партньорство със Сдружение „Регионални партньорства за регионално развитие – Видин“, Община Лом и Асоциация за проекти „Алексис Филиаши“, Румъния,  през 2016 година успешно стартира проект „Интегрирана мултимедийна платформа за активни култура и туризъм“. Той получи одобрение по Европейската програма за трансгранично сътрудничество INTERREG V-A България - Румъния. Стойността на проекта е  1 387 448,53 EUR, от тях за дейностите, които ще реализира Фондацията се очаква да постъпят 196 831,04 EUR.  Целта на проекта е да популяризира трансграничния район като атрактивна туристическа дестинация на базата на устойчиво използване на природните и културни ресурси, чрез иновационни и интерактивни ИТ решения за предоставяне на туристически услуги. Срокът за реализиране на проекта е 24 месеца.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов