Библиотеката представя „Ломчани, които не бива да забравяме“

Животът

17-10-2016, 11:12

Снимка:

РБ "Любен Каравелов"

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Русенчета представиха театър на немски в Черна гора

Авторът на книгата е Юлий Йорданов, съорганизатор е дружество „Будител“- Монтана

Книгата на литературния критик Юлий Йорданов е краеведски сборник с текстове, подчинен на потребността да се изгради картина на Лом като място на историята и културата. Тя е и портрет на своя автор, на един интелигент с бодър дух и живо перо, който обича и стриктността на документалното изследване, и живия език на публицистиката. В изданието си дават среща различни жанрове: литературна критика, публицистика и исторически изследвания за дейци на всички сфери на живота, родени и израсли в Лом, но дали нещо много за България, а някои и за света.

Авторът Юлий Йорданов е роден в град Лом. Завършва средното си образование в Политехническата гимназия „Найден Геров” в Лом. Дипломира се във философския факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски”, а след това и във факултета по журналистика. Творческата му дейност започва в ломския вестник „Народна трибуна”, на чиито страници печата първите си литературно-критически статии и краеведски изследвания, за да премине по-късно в областните вестници „Септемврийско дело”, „Дело”, „Вселена” и „Монт-прес”. В последния е отговорен редактор и отговорен секретар. Носител е на две международни награди за публицистика през 1978 и 1985 година, на почетната грамота и плакет на общобългарския комитет „Васил Левски”, на званието „Почетен краевед” на Съюза на краеведите в България, на почетната значка на Монтана и на Русенския университет „Ангел Кънчев”, на наградата „Журналист на годината” на Синдиката на българските учители, на почетния знак „Кръстьо Пишурка” на Община Лом, както и на други отличия. Член е на Съюза на българските писатели и е кореспондент на съюзния вестник „Словото днес”.

Автор е на книгите: „Литературната северозападна нива”, „Опуси за талантливостта”, „Дарове на дарбата”, „Явлението „Торлашки напеви”, „Истории от историята”, „Съдба, прободено от перото”, „Храм, огрян с Божествено зарево”, „Музикална диря през света”, „Коваленко Петков – хронистът на Голинци”, „Оазис, държащ буден духа български”, „Ломчани, които не бива да забравяме” и „През февруари при бащата на „Януари”.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов