Русенска учителка се обучи в Европейския център за ядрени изследвания

Новините

16-10-2016, 11:47

Снимка:

СУ "В. Левски"

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Обучението е по Национална програма „Развитие на педагогическите специалисти"

Росица Лясковска, учител от СУ „Васил Левски“ - Русе, е един от 39-те учители, взели участие в квалификационен курс в Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН) в Женева, Швейцария в периода от 02.10 до 10.10.2016 г.

Обучението е по Национална програма „Развитие на педагогическите специалисти“, предназначена за учители по професионална подготовка от областите на образование „Техника“ и „Информатика“ и на учители  по учебните предмети информатика и информационни технологии от общообразователната подготовка.

 

Участниците в програмата бяха подбрани след конкурс на МОН. Учителите бяха селектирани според тяхната професионална квалификация, участие в училищни, общински, регионални, национални и международни проекти/програми, участие на техни ученици в национални състезания, конкурси и олимпиади, участие в научно-практически разработки.

 

Ръководители на групата български учители бяха Свежина Димитрова – директор на Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ - Варна и  Ремдие Ибрям - експерт в отдел квалификация и кариерно развитие в МОН.

 

Обучението беше с продължителност пет работни дни и включваше както лекции на водещи български и чужди учени, работещи в ЦЕРН, така и посещения на компютърния център на ЦЕРН, фабриката за антиматерия, Idia Square - център за идеи, където творят студенти от цял свят; CMS детектора, който се намира на 150 метра под земята и е един от четирите детектори за регистриране на елементарни частици в LHS - големия адронен колайдер. 

Участниците в обучението задълбочиха знанията си в областта на физиката на елементарните частици, запознаха се с ускорителите и тяхното бъдеще, както и с модерните начини за анализ и съхранение на данни и използването на GRID технологии в ЦЕРН. 

Националната учителска програма постигна своите цели – тя даде възможност на учителите да се докоснат до най-новите технологии в световния научен център ЦЕРН и отговори на техния интерес към новостите в науката и техниката. Образователната програма на ЦЕРН превърна учителите в посланици на ЦЕРН в българските училища, които да работят за  повишаване на интереса на учениците към природоматематическите и инженерни специалности.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов