Десетки почетоха храмовия празник на „Света Параскева“ в Ценово

Животът

14-10-2016, 15:27

Снимка:

Пресцентър Община Ценово

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Дневният център в Ценово стана втори дом за възрастните хора

Църквата е построена през 1896 година от шестима майстори каменоделци

Десетки жители на Ценово се стекоха, за да почетат храмовия празник на църквата „Света Параскева“, който се отбелязва на Петковден – 14 октомври. Тържествената света литургия беше отслужена от отец Славчо Иванов – протосингел във Великотърновската митрополия. Църквата „Света Параскева“ е построена през 1896 година от шестима майстори каменоделци. За това свидетелства паметният знак, поставен над входа на храма. Миряните запалиха по свещ за здраве и в памет на починалите. Хората донесоха обредни хлябове, които бяха осветени и раздадени като курбан. Всеки посетител можеше да отнесе в дома си и бутилка със светена вода, която според преданията има изключително лековита сила в деня на Света Петка.

„Първата църква в Ценово е построена още през 1852 година“, разказа местният краевед Иван Томов. Тогава валията на Русчук дал съгласието си за градежа, но при едно условие. Църквата можела да бъде издигната, но задължително преди нея трябвало да бъде построена джамия в селото. Българите изпълнили волята на османския владетел и се сдобили с православен храм, който бил вкопан в земята, а според изискванията не можел да бъде по-висок от войник на кон. Днешният храм е построен в непосредствена близост до руините на първата църква, която също е носела името на Света Параскева.

Сред гостите на храмовия празник бяха и представители на община Ценово, начело със секретаря на общинската администрация Мария Найденова, членове на църковното настоятелство, дарители на храма.  



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов