Модел за овладяване на български език от деца билингви бе представен в Русе

Мисия

14-10-2016, 14:38

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

До 72 км/час достига скоростта на вятъра в Русе

В работната среща участваха 12 педагогически специалисти от детските градини

„Подобряване на ефективността от ранното езиково обучение на децата, чийто майчин език не е български чрез въвеждане на игри“ бе темата на работна среща – семинар, която се състоя на 7 октомври 2016 г. в детска градина „Червената шапчица“, гр. Русе.

 

Представен бе технологичен модел за начално овладяване на български език от деца билингви с доминиращ майчин ромски и турски език. Моделът е разработен от екип, ръководен от доц. д-р Мая Сотирова и доц. д-р Николай Цанков в рамките на проекта на Община Русе „Интегриран подход на Община Русе за интеграция на роми и други уязвими групи на територията на общини от Област Русе“ по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички). Предназначен да подпомогне педагогическите специалисти, работещи с деца билингви на възраст от 3 до 5 години за ранно изучаване на български език в детската градина.

 

През следващите месеци предстои апробиране на игровата технология, нейното усъвършенстване и изготвянето на наръчник за прилагането й, предназначен за учители в детската градина.

 

В работната среща участваха 12 педагогически специалисти от детските градини "Червената шапчица" и "Ралица" и експерти на Сдружение БРТИМ. Те имаха възможност да проиграят част от разработените игри и да дискутират възможностите за подлагане на експертна оценка на модела. 


Обратната връзка от участниците е положителна, а изразеното желание от всички е да участват и в други работни срещи на подобна тематика. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов