Прилеп се „подслони“ в русенска шивашка фирма (видео)

При понижение на температурите прилепите често търсят по-спокойни и по-топли места

В Международната нощ на прилепите екземпляр от крилатите бозайници стана част от колектива на шивашка фирма в Русе.

За да бъде „спасен“ и върнат в естествената му среда екип на ТВН потърси за съдействие експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите в крайдунавския град.

Когато отива на работа сутрешната смяна на шивашката фирма с удивление вижда, че има неочакван гост – необезпокояван от нищо и от никого на вратата на един от цеховете стоял прилеп. За да стане част от екипа на фабриката най-вероятно прилепът е влязъл цех през отворените прозорци. Работниците предполагат, че крилатият бозайник не случайно се е озовал във фабриката точно в Международната нощ на прилепите.

Всъщност случаят не е прецедент. Експертът по биоразнообразие към Екоинспекцията в Русе Венелин Скарлатов разказва, че при понижение на температурите прилепите често търсят по-спокойни и по-топли места за презимуване.

За последните два месеца това е седмият сигнал за настанил се прилеп в обществена или жилищна сграда, като само от началото на седмица това е четвъртият случай. Тъй като тези местообитания са нетипични за крилатите бозайници, от Екоинспекцията ги връщат на най-близкото място, което е до естествената им среда.

Видео:ТВН



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов