МВР Русе:Продължават телефонните измами в Русенско!

Крими

01-10-2016, 08:00

Снимка:

Пресцентър Община Ценово

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Полицията в Русе съветва как да се предпазим от телефонни измами

Жена даде на „полицай“ 11 000, 9 000 от тях изтегли от банка и ги пусна в кош за боклук в центъра

Продълават опитите за измами по телефона. Вчера на телефоните за спешни повиквания в Русе са постъпили доста сигнали от граждани, които съобщават, че измамници са им се обаждали и са се опитвали да ги накарат да дадат определени суми пари, представяйки им се за полицаи или следователи. За съжаление е имало и хора, които измамниците са успели да измамят. Разследващите съобщават за още два регистрирани случая на телефонни измами на възрастни жени, станали през последните два дни в Русе. И в двата случая престъпниците са успели да накарат жертвите си да изтеглят от спестявания в банки.

Сигнал за първия случай е постъпил завчера във Второ РУ. Според заявеното от потърпевшата 68-годишна жена, тя била потърсена на домашния си телефон от мъж, който се представил за полицейски служител. Той и казал, че се провежда операция за залавяне на измамници и са необходими 60 000 лв, а тя трябвало да окаже помощ като даде пари и злато. Жената приготвила наличните в дома си 2100 лева и златни бижута и ги пуснала през терасата на жилището си. После разговорът с мнимия полицай продължил, като той й съобщил, че част от измамниците вече са били заловени, но имало избягали и за да ги хванат ще трябват още пари. Той я попитал дали има пари в банка и колко. Тя му отговорила, че има около 9000 лв, след което отишла в клон на банката, изтеглила парите, а после по указание на «полицая» ги оставила в кош за смет на ул. „Славянска“ в Русе. 

Сигналът за втория случай е постъпил във Второ РУ в четвъртък следобед. Пострадала от измамата е 79-годишна жена. Тя била потърсена на домашния си телефон от мъж, който се представил за «полицай Попов» от криминална полиция. Той обяснил на жената, че ще стане обект на телефонна измама, затова трябва да съдейства като си даде и мобилния телефон, за да може той да слуша по него какво ще искат измамниците. След това възрастната получила второ обаждане, при което е била заплашена, че трябва да даде сумата от 42 000 лв за операция на дъщеря си. После мъжът, който се представил за полицай, я напътствал по телефона, докато тя изтеглила пари – 4 000 лв от банков клон, а по-късно ги хвърлила през терасата на жилището си на непознато лице. Двата случая са документирани от разследващите като са образувани досъдебни производства.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов