Обявиха наградените в ХІІ Международен конкурс за екслибрис „Еx Vino - Ex Veritas“

Мисия

01-10-2016, 08:21

Снимка:

РБ "Любен Каравелов"

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Полицията в Русе съветва как да се предпазим от телефонни измами

Голямата награда на е за Ивелин Широв от България за екслибриса “Ex Vino”

На официална церемония в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ - Русе бяха обявени имената на отличените участници в ХІI Международен конкурс за екслибрис „Ex Vino - Ex Veritas“. През тази година конкурсът се провежда под патронажа на Министeрството на културата на Република България.Събитието откри директорът на Русенската библиотека Теодора Евтимова. В своето слово тя отбеляза, че през изминалите 12 години Международният конкурс за екслибрис се e превърнал в едно от най-значимите събития в културния афиш на Русе и печели международна популярност. Авторитетът му привлича все повече нови, а също така и утвърдени имена на творци в областта на графичното изкуство от цял свят“.

     Поздравителен адрес от областния управител Стефко Бурджиев получиха организаторите и участниците във форума. В него се отбелязва: „За мен е истинско удоволствие да Ви поздравя по случай официалната церемония по награждаване на отличените участници в ХІІ Международен конкурс за екслибрис „Ех Vino – Ex Veritas“! Използвам повода да изразя искреното си уважение за поредната значима инициатива, която сте припознали! Щастлив съм, че РБ „Любен Каравелов“ отново е достоен партньор в насърчаването на таланти, в популяризирането на града ни като значим културен център!“. Сред официалните гости бяха аташе Марина Сергунина, заместник председателят на Постоянната комисия по култура и религиозни въпроси към Общински съвет Русе Владислав Атанасов, представители на Русенската митрополия.

     Тази година журито на конкурса, с председател проф. Светослав Кокалов, отличи с Голямата награда на ХІІ Международен конкурс за екслибрис Ивелин Широв  от България за екслибриса “Ex Vino”. Наградата беше връчена от Иван Токаджиев. Ивелин Широв е роден през 1973 г. в гр. Сливен. Завършил е ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, специалност „Графика“. Член е на Съюза на българските художници. Живее и работи в Сливен. Има множество участия в изложби и конкурси в България и чужбина. През 2013 г. е участвал в IX Международен конкурс за Екслибрис на Регионална библиотека „Л. Каравелов” – Русе. Носител е на награди: за студентска рисунка. Изложбени зали "Рафаел Михайлов", Велико Търново (1996), за графика на регионален конкурс  "Национални награди Алианц България за живопис, скулптура и графика" (2013) и има Авторска номинация за награда от Национална графична изложба “Георги Герасимов” – Пазарджик през 2015 г. Директорът на библиотеката Теодора Евтимова обяви Наградата на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе. Тя отива при  Александър Улибин от Беларус за творбата “Exlibris Oleg S.”. Спонсорска награда на фирма „ПРОММОНТ“ ООД се присъжда на Мара Силвестри от Аржентина  за екслибриса „Ex Vino – Ex Veritas“. Спонсорската награда на РОТАРИ КЛУБ - Русе отива при на Мартин Р. Байенс  от Белгия за творбата „Ex vino – Ex veritas Martin R. Baeyens Belgium“.По време на събитието беше открита и изложбата „Ex Vino – Ex Veritas”, която представя творби на всички участници в конкурса.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)