Зам.-кметът Карапчански откри Европейската нощ на учените

Мисия

30-09-2016, 18:29

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Полицията в Русе съветва как да се предпазим от телефонни измами

Програмата включва събития, насочени към млада публика, родители, учители и заинтересовани граждани

Днес, на площад „Батенберг“ се състоя официалното откриване на „Нощ на учените – гр. Русе 2016 г.“ С приветствено слово се включи заместник-кметът по европейско развитие д-р Страхил Карапчански. На събитието присъстваха още доц. д-р Юлиана Попова – зам.-ректор по европейска интеграция и международно сътрудничество в Русенски университет „Ангел Кънчев“, проф. Ана Пройкова – заместник-председател на Научния комитет по възникващи и идентифицирани нови здравни рискове към Европейската комисия и г-жа Петя Ганчева – експерт програми и проекти към Русенска търговско-индустриална камара. Карапчански се обърна към присъстващите с думите: „За мен е удоволствие да бъда част от днешния празник. Радвам се, че нашият град е с привилегията да бъде сред тези 200 европейски града, които участват в инициативата.“ Той добави, че на град Русе му приляга да бъде част от Европейската нощ на учените и в тази връзка подобни събития допълват визията за развитие на Русе като град на знанията и иновациите в контекста на Стратегията за интелигентна специализация. Той връчи поздравителен адрес от името на кмета Пламен Стоилов и пожела успех и вдъхновение на участниците.

Европейската нощ на учените се провежда едновременно в 14 държави и в повече от 200 града в цяла Европа и е инициатива на Европейската комисия. Събитието през 2016 и 2017 г. се координира от консорциум от организации, като координатор на програмата на местно ниво в Русе е Русенска търговско-индустриална камара.

Програмата включва събития, насочени към млада публика, родители, учители и заинтересовани граждани и цели да разкаже за научните постижения на достъпен език и да демонстрира ползите от научната дейност.

Разнообразните събития, продължаващи до 24 часа, са разпределени на различни места – Русенски университет „Ангел Кънчев“, градинката на пл. „Александър Батенберг“, Регионална библиотека „Любен Каравелов“, Екомузей с аквариум и Регионалния исторически музей. В програмата са включени над 20 събития - изложения, дискусии, лекции, презентации, демонстрации и игри. Основни теми са виртуалната реалност, здравословното хранене, ДНК редакция, четене на римски монети, пермакултурно земеделие и др.

Целта на събитието е да представи пред широката публика учените като отговорни членове на обществото, едновременно новаторски настроени и разбираеми, хора с необикновени и вълнуващи задължения. Целта е също да се илюстрират научните постижения, променящи всекидневния живот и да се улеснят контактите между различни социални групи и споделянето на техните визи за бъдещето.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов